HØRER DU MEG NÅ?

Hei! Hører dere nå? Jeg heter Elise Amanda og jeg tenker at tegnspråk er veldig viktig. Sier jeg dette til dere på tegnspråk tviler jeg dessverre på at dere forstår meg.

Jeg skulle ønske at tegnspråk kan bli valgt som fremmedspråk eller som valgfag på skolen.

Hei! Jeg heter Elise Amanda og jeg tenker at tegnspråk er veldig viktig.

Når vi har debatter om norsk eller om fremmedspråk for den sags skyld glemmer vi ofte tegnspråk. Det er ca 16 500 brukere av tegnspråk i Norge og det er dermed et stort minoritetsspråk. Dessverre får vi ikke muligheten til å lære det i skolen, selv om jeg vet at mange ønsker det og ikke minst vet jeg hvor inkluderende det kan være.

Selv er jeg ekstremt heldig. Min barneskole var naboskole med en skole for funksjonshemmede hvor flere av elevene var døve. På SFO fikk jeg og fire andre jenter det ene året være på den andre skolen sin SFO en dag i uken og der lærte vi også tegn til tale og tegnspråk. Noe jeg er ekstremt takknemlig for den dag i dag da jeg har fått bruk for det overraskende mye, selv om en god del dessverre er glemt.

Visste dere at alle døve og hørselshemmede har rett til å vokse opp i et tegnspråklig miljø, men for å få til dette må noen flytte langt hjemmefra da det ikke finnes kompetanse i nærmiljøet og at noen barn bor på internat fra de er 6-7 år gamle på grunn av det? Vi lever i 2017 og likevel er det dette vi har å tilby, når det egentlig er så lite som skal til for å integrere tegnspråk i samfunnet. Viljen til å lære det er der hos mange, men ikke muligheten til å lære det.

Jeg skulle så ønske vi kunne få tegnspråk inn i skolen som et valg i fremmedspråk eller som valgfag, at vi kunne tilby gratis tegnspråkkurs til yrker det er svært relevant for som blant annet leger, politi, barnehagelærere, saksbehandlere i barnevernet og ikke minst lærere. La oss flytte kunnskapen ut til folket og integrere, istedenfor å ekskludere og flytte rundt på folk til de få stedene det finnes kunnskap.

(innlegget skrev jeg originalt skrevet som en appell og har blitt endret litt for å gjøre det lesevennlig, jeg startet også appellen med å kun snakke på tegnspråk)

-Elise Amanda