ENDA EN UKE ER OVER

Det var litt stille fra meg i helgen da jeg hadde en del planer og det ikke fantes noe overskudd til bloggen. Denne uken har det faktisk vært flere dager med politiske møter enn dager uten, faktisk var det kun mandag og tirsdag hvor det ikke var politikk haha. Dere kan jo få gjette hva jeg skal nå i kveld om en liten stund? Enda et politisk møte haha. Alle møtene utenom ett har vært digitalt altså og det møtet som ikke var digitalt var på Peppes Pizza med kun fire til stede totalt sett.

Jeg er iallfall tilbake på avdelingen nå og skal straks gå ned for litt kveldsmat før ukens siste møte. Ting er egentlig veldig tøft for tiden, men jeg prøver å holde motet oppe:) Antrekket under her er for rundt to uker siden forresten, jeg har bare glemt å poste det før. Genseren har jeg strikket selv og det er Myfavouritethingsknitwear sin sweater no08.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva synes du om antrekket?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

DÅRLIG START PÅ DAGEN + NYTT GARN I HUS

Da jeg stod opp i dag kjente jeg at dette her, det er en skikkelig drittdag. Egentlig ville jeg bare bli i senga og vise fingeren til verden hehe. Men jeg tok meg sammen (ja, for noen ganger så kan man faktisk bare ta seg sammen!), stod opp og møtte opp til morgenmøtet. Deretter var det rett i terapitime, så rett i gruppe og så rett i lunsj. Fy søren hvor tøft det er når man alt har det skikkelig tøft! Likevel klarte jeg å gjennomføre, men jeg kjente at jeg måtte gjøre et eller annet, for slik kom jeg ikke til å klare å fortsette dagen. Jeg skiftet derfor noe motvillig til treningsklær og tok turen bort på treningssenteret for en beinøkt. Det hjalp heldigvis og etter det har jeg følt meg så mye bedre og klart å nyte noe av denne flotte dagen! Takk og lov for at trening frigjør endorfiner sier jeg bare!

På fredag mottok jeg forresten noe nytt garn i posten, til min store glede og lommeboken sin store sorg. Jeg trengte nemlig et nytt prosjekt og dermed også nytt garn (heldigvis er jeg flink og kjøper alltid kun garn til spesifikke plagg jeg skal strikke, jeg kjøper aldri garn uten plan). Ullgarnet var jeg svært misfornøyd med fargen på, den var ikke noe fin i fargen i virkeligheten og valgte derfor å bytte det til en annen farge. Påfuglgarnet er jeg fortsatt litt usikker på fargen på. Jeg ønsket noe knæsjt noe til minmotegenseren, men jeg føler fargen er knæsj og samtidig blass, om det gir mening? Jaja, jeg får se hva jeg velger å gjøre, om jeg bytter til en annen farge eller strikker i denne:)

 

 

 

 

 

Hva har du på pinnene for tiden?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

JEG HAR PRØVD Å BRODERERE FOR FØRSTE GANG

Har dere hatt en fin pinsehelg? Jeg har gjort noen hyggelige ting, som blant annet å se MGP med noen venninner og spilt frisbeegolf med ei venninne. Siste nevnte ble gjort i surt vært med litt vind, men vi tåler da såpass! Det er alltid deilig å komme seg litt ut. Maten derimot skulle jeg ønske det gikk litt bedre med og jeg merker at jeg har bråsluttet på noen medisiner, for å si det sånn. Jeg skulle jo egentlig trappe ned, men så er jeg så susete av meg at det endte med bråslutt. Hehe, ikke bra. Jeg håper iallfall at bivirkningene snart forsvinner og det har jeg fått beskjed om skal slutte om ca 1-2 uker.

Ellers har jeg prøvd meg på brodering for første gang! Det var faktisk veldig mye lettere enn jeg hadde trodd og jeg må si meg veldig fornøyd med resultatet med tanke på at jeg aldri har gjort det før. Borderingen gikk utover Louisiana-genseren min som jeg strikket ferdig tidligere i mai, så nå har det blitt en skikkelig sommergenser! Jeg gleder meg til å tusle rundt i denne på litt kjølige sommerkvelder eller bare dager hvor det ikke er så varmt at det ikke går an å bruke den.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvordan synes du at det ble og kan du brodere?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

HVORDAN STILLE OPP FOR EN VENN MED SPISEFORSTYRRELSE

Jeg fikk et spørsmål forrige gang jeg hadde spørsmålsrunde om jeg kunne skrive litt om hvordan man kan stille opp for en venn med en spiseforstyrrelse. Det spørsmålet synes jeg er så fint og viktig, men blant alle spørsmålene følte jeg at det ikke fikk plass nok. Jeg ønsket å utdype det i et eget innlegg, så det er planen nå. Husk også at alle mennesker er forskjellige, de med spiseforstyrrelse også. Dette her er de rådene jeg har til dere som jeg setter stor pris på at mine venner gjør, men jeg tror de fleste av rådene passer for de fleste.

Fortell og vis at du er der – når man er syk er det ikke alltid man har overskudd til å bli med på alt eller at man rett og slett ikke klarer. Om vedkommende sier nei til en invitasjon flere ganger så er det nok ikke personlig, det er nok bare sykdommen som rett og slett er sterk. Men ikke gi deg og fortsett å inviter, det betyr så himla mye! Og neste gang takker kanskje vedkommende ja. Bare en melding om at du er der og at du bryr deg er også veldig fint og viktig. Du kan også foreslå at den som er syk kommer med forslag til ting man kan gjøre sammen og at du så blir med på det. Mange situasjoner inneholder jo mat og det kan bli svært vanskelig. Hva med å feks heller strikke litt sammen, se en film, gå en liten tur eller noe annet man gjør sammen?

Spør – jeg vet dette kan være skummelt for mange, da man er redd for å trå feil. Likevel er min erfaring at ting er mye lettere om man har en felles forståelse. Det gjør ting så mye lettere for meg at mine venner spør meg for eksempel hva som er enklest for meg å spise om vi skal spise sammen eller om det er noe de kan gjøre hvis x eller y skjer. Eller at de generelt spør om hvordan ting er for meg, slik at jeg kan fortelle dem og de får en større forståelse. Hadde det ikke vært for at vennene mine er så gode og så flinke til å spørre hadde jeg nok ikke vært så heldig å ha så mange rundt meg.

Pass litt på hva du sier – denne er kanskje litt motsiende til den over, men det er noen temaer/ting som er greit å unngå. En person med en spiseforstyrrelse vil ofte kvie seg for å være med mennesker som kommenterer/sier visse ting, så ved å unngå dette gjør det det lettere å stille opp. Man burde for eksempel aldri kommentere vekten/kroppen til en med spiseforstyrrelse (feks: “så mye friskere du ser ut etter du har gått opp i vekt!” eller “men du er jo ikke så tynn” osv osv), måten personen spiser på eller hva personen spiser. Dette er ting som behandlingssystemet tar ansvar for og som er de sin “oppgave”. Du er en venn og det skal være din rolle<3

 

Var dette innlegget nyttig?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

VÅR MENY PÅ NASJONALDAGEN

God helg! Flere som gleder seg til i kveld eller!? Det er jo MGP-finale! Det eneste som suger skikkelig er at det også er Kompani Lauritzen sin finale i dag, men der trumfer MGP altså.. jeg får passe på å ikke sjekke nyheter, Instagram eller lignende etter MGP slik at jeg kan se finalen på Lauritzen uten å vite hvem som vinner. Jeg må si jeg heier på Linnea, men at jeg har på følelsen at Eggesbø kommer til å vinne. Når det kommer til MGP heier jeg selvfølgelig på Tix! Det blir nok god stemning i stua i kveld, for jeg får besøk av Caroline og Vibeke så vi kan se finalen sammen.

På 17. mai arrangerte vi middag her hjemme og jeg har lyst til å vise dere hvordan bordet ble og hva vi serverte. Det var såååå mye godt ! Jeg elsker jo å lage mat i tillegg!

Bordet ble dekket med servietter brettet i alle flaggets farger, glass med bånd og en stor vase med bjørkekvister med bånd knyttet rundt. Inne i serviettene er det lagt bestikk og siden det var en høytidelig dag dekket jeg på med sølvbestikket vårt.

 

Egentlig hadde vi kjøpt inn litt forskjellig til å grille, med siden vi fikk med vegetarpølser og vegetarburgere fra brunsjen hos svigermor bestemte vi oss bare for å steke noen kjøttpølser ved siden av. Det er jo ikke noen vits i å steke opp alt for mye mat og det vi hadde holdt i massevis for å si det sånn!

 

 

Maten ellers bestod av en asiatiskinspirert salat jeg lagde (denne MÅ jeg bare gi dere oppskriften på senere!!), rundstykker fra butikken, hjemmelagde rundstykker som dere finner oppskrift på HER, syltet rødløk som dere finner oppskrift på HER, hjemmelaget brokkolisalat, svigermor sin hjemmelagde potetsalat og søtpotetfries.

 

Desserten glemte jeg å ta bilde av, men til dessert var det hjemmelagde marengs og hjemmelagd hvit sjokoladevformasj (fyyy søren som det anbefales, det ble såååå godt!!). Den må jeg forresten også dele oppskrift på senere hahah.

 

 


Ei som tok over bordet etter det var ryddet av… Puser blir også slitne på nasjonaldagen.

 

Hva spiste dere?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

LOUSIANA SWEATER

Jøss, et innlegg fra meg på dagen! Det har blitt et sjeldent syn for de siste månedene har jeg som regel blogget på kvelden. I dag derimot tenkte jeg å heller være litt føre var da denne dagen er så full av planer at jeg egentlig bare ser frem til å legge meg hehe (okei, ikke helt da). Det har nemlig gått i ett siden jeg stod opp med morgenmøte, fokussamtale, terapitime, gruppe og måltider. Nå er det straks fellestur, litt etter det middag og så er det bare å hive seg på bussen til Larvik for et politisk møte og dansing. Jeg ser frem til en litt roligere morgendag!

Så har jeg jo helt glemt å vise dere det siste som gikk av pinnene mine! Nemlig en Louisiana sweater fra Petite Knit! Genseren har jeg strikket i to tråder Drops Melody, et garn jeg liker godt da det ikke røyter så mye, det er mykt og godt og prisen er veldig grei sammenlignet med andre garn av denne typen. Dette er jo en sky av en genser! Enn så lenge er den også ganske basic, men vent og se.. for det kommer noen endringer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva synes du om genseren?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

MIN FEIRING PÅ 17. MAI

Jeg håper dere hadde en så fin dag som mulig i går, til tross for dårlig vær (iallfall her) og en annerledes feiring enn normalt. Vi startet feiringen foran TV´n med NRK og innslaget i år var skikkelig fint og bra! Etterhvert ordnet vi oss og tok turen til svigermor på brunsj sammen med svigerinna mi. Herlighet så mye god mat svigermor hadde stelt i stand! Deretter var det rett hjem og gjøre de siste forberedelsene før vi fikk besøk av Vibeke og litt utover kvelder kom svigerinna mi også. Det ble en kjempekoselig dag med masse god mat! Hva vi serverte tenkte jeg å lage et innlegg om haha.

Egentlig har jeg ikke så mye mer å fortelle. Jeg var vel i seng litt før tolv og på formiddagen i dag var det tilbake til avdelingen, så nå sitter jeg her. Kameraet og mobilen ble heldigvis brukt litt, så her kommer noen bilder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hadde du en fin feiring i går?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

SAFTIGE GLUTENFRIE PROTEINRUNDSTYKKER

Flere som er spente for i morgen? Dette blir min første 17. mai hjemme på tre år og det er faktisk tredje året jeg er innlagt på denne dagen, men i år har jeg heldigvis permisjon! Vi skal bort på brunsj i morgen og så får vi noen over hit litt senere for å grille (vi følger koronareglene altså). Så denne helgen har gått til å ordne masse hjemme og i dag har jeg stått en del på kjøkkenet. Jeg har laget rundstykker i dag og hvit sjokolademousse og snart skal jeg i gang med marengs. Resten av tilbehøret til maten skal lages i morgen og selve grillingen er jo når gjestene er her.

Uansett, forrige helg tror jeg det var fikk jeg servert noen gode proteinrundstykker hos svigermor som jeg bare måtte få oppskriften på. Siden jeg synes det er kjempegøy å eksprimentere på kjøkkenet bestemte jeg meg for å ta utgangspunkt i hennes oppskrift, men eksprimentere litt med litt forskjellig mengde og litt andre ingredienser. Både svigermor sine og mine ble skikkelig saftige og gode, med en perfekt sprø skorpe! Disse må dere bare prøve altså og under her får dere oppskrift på min versjon av rundstykkene. Vel bekomme!

 

Du trenger

• Litt over 5 dl glutenfrie havregryn (eventuelt vanlige havregryn om det ikke må være 100% glutenfritt)

•2 ss kesam

•2 ss solsikkefrø

•2 egg

•200g cottage cheese

•1 ts bakepulver

•Litt salt

 

Slik gjør du:

•Kjør alle ingrediensene sammen med en stavmixer.

•La deigen stå en liten stund så den får satt seg litt.

•Forvarm ovnen til 180 grader ca.

•Legg bakepapir på en stekerist og form rundstykker med hendene dine (jeg fikk ca 9)

•Stek midt i ovnen i ca 15 min til de har fått en nydelig gyllen farge.

•Ta risten ut av ovnen og la de avkjøle seg der.

 

Vil du prøve å lage disse?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

Svar på spørsmål: bet, tvang, filmer +++

Wow, for en hektisk dag! Jeg har blant annet tatt en kopp kaffe på café med mormor og tante. Tante fylte 84 år i går (teknisk sett er det søsteren til mormor, men hun har alltid vært tante Bjørg for meg) og på grunn av corona kunne hun ikke ha så mye besøk. Da var det koselig å få sett henne i dag og gitt henne noen roser, for hun er så god! Etter det tok Andreas og jeg turen inn til Stavern, for vi skulle spise lunsj med bestemoren til Andreas og der kom også min mor innom for en kopp kaffe før hun kjørte oss hjem. Ellers i dag har vi blant annet fått handlet inn til langhelgen, holdt på en god del med å ordne hjemme og har nå besøk av Anni. Skikkelig effektiv dag med andre ord! Altså, hvor får jeg energien min fra? Det er sikkert ikke så sykt spennende for dere å lese oppsummering av dagen min, for det er jeg egentlig ganske fæl til å skrive om hvis jeg har hatt en bra dag haha.

Men dere, for et vær det var i går da! Vibeke og jeg gikk en tur opp på Salsås og faktisk var det ingen andre på toppen enn oss. Jeg er glad jeg gikk for shorts, for det var så lummert og himla varmt! Jeg kunne faktisk lett hatt singlet fremfor genser. Drikke klarte vi så klart å glemme da, men vi overlevde tross alt hehe. Og jeg er egentlig ikke sååå glad i å poste mobilbilder på bloggen, men jeg har ikke fått tatt noen andre nye bilder enn disse, så da blir det dem. Håper dere får en fin lørdag og under her får dere svar på ukens spørsmål.

Hvordan går det med deg? Åh, dette er så vanskelig å svare på, men først og fremst: takk som spør! Jeg har hatt noen skikkelig tøffe uker hvor ting ikke har gått så bra. Heldigvis ser det ut til å løsne litt nå!

Er du fornøgd med behandlingsopplegget så langt? Ja, for det meste så er jeg det! Mye av det jeg ikke er fornøyd med har mer med meg selv å gjøre enn selve behandlingsopplegget.

Så på insta hvor du er, men vet ikke om du har vært åpen om det her? Det har jeg, jeg har bare ikke skrevet så mye om det her hehe.

Lurer og på hvor lenge du får vera der? Fire måneder.

Hvilke filmer liker du? Jeg elsker psykologiske thrillere, Disney og studio Gibli! Men her kommer også noen eksempler på andre type filmer jeg er utrolig glad i: En mann ved navn Ove, De urørlige, Shootcaller og Støv på hjernen.

Hvem inspirerer deg i din recovery reise? Hm, jeg har vel ingen spesifikk person som inspirerer meg. Men det inspirerer meg å se de som har blitt så friske at de har et så mye bedre liv hvor de får til mye.

Har en venninne som har et vanskelig forhold til mat, har du noen tips til hvordan jeg kan støtte henne best mulig? Så utrolig fint at du ønsker å være der for henne! Jeg tror det beste du kan gjøre er å ha en åpen dialog med henne. Vær en venninne og ikke prøv å ta en behandlerrolle. Vis at du er der og ta initiativ. Lykke til!<3 Dette er forresten noe jeg gjerne vil utdype i et eget innlegg senere.

Hvor er du innlagt og hvor lenge skal du være der? På dps og jeg skal være der i totalt 4 måneder.

Har du vært lagt inn på tvang noen gang? Hvordan synes du det var? Ja, men ikke i voksen alder. Helt grusomt der og da, men jeg ser nødvendigheten av det i ettertid.

Når har du bursdag? Slutten av august. Jeg synes det er en kjempefin tid å ha bursdag på faktisk haha!

Synes du bare er en utrolig nydelig og bra person! Nei åhhh så utrolig hyggelig! :’)

Hvor lenge er man på BET og hvem kan henvise? Det er litt individuelt, men langtidsoppholdet er på fire måneder. Men det er også noen som er innom semiakutt som er alt fra to dager til to uker. Noen har også kortere planlagte opphold enn fire måneder. De som kan henvise er blant annet fastlege eller behandler ved dps.

 

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

ET FØRSTE MØTE OG TO KOPPER KAFFE

Her om dagen var jeg på cafè med ei venninne og det var så koselig! Det var faktisk første gang vi møtte hverandre fysisk, men siden vi har snakket en god del over videosamtaler føltes det ikke ut som første gang vi møttes. Vi har jo visst hvem hverandre er i ganske mange år også haha. Jeg synes det er så gøy å bli kjent med nye folk, spesielt når man klikker så bra! Det er jo også mye hyggeligere å faktisk møtes og ikke bare snakke over nett. Så dette skulle vi gjenta og det ser jeg frem til!♥

Nå derimot må jeg egentlig trykke publiser og slenge på meg skoene, for nå skal jeg ut på tur med ei annen venninne! Dere hører mer fra meg i morgen.

 

 

 

 

 

Liker du også å bli kjent med nye mennesker?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER