6 TING JEG VIL GJØRE I AUGUST

-Fokusere på meg selv. Si mer nei til ting og ikke være med på så mye kun fordi jeg føler meg pliktet til det. Dette er noe vi jobber en del med i behandlingssammenheng da jeg ofte sier ja for å glede andre, til tross for at det går utover min psykiske helse. Så jeg må bli enda flinkere å lytte til meg selv og hva som er godt for meg. Jeg får så dårlig samvittighet av det, men likevel så har jeg innsett at jeg må gjøre det for å kunne bli friskere.

-Feire bursdagen min. I slutten av august har jeg bursdag og dette må jo feires! Jeg kommer nok ikke til å ha en skikkelig bursdagsfest i år, planen er iallfall å finne på noe rolig og hyggelig med de nærmeste venninnene mine. Nøyaktig hva det blir vet jeg ikke ennå, men det finner jeg vel ut av etterhvert. Det kan til og med hende at jeg feirer bursdagen min litt før tiden da veldig mange av venninnene mine snart drar fra Larvik da de studerer andre steder.

-Hyttetur. Dette skjer faktisk allerede til helgen! Det er nesten et år siden jeg var på hytta sist, noe som er alt alt alt for lenge siden. Hytta ligger jo tross alt i underkant av en times kjøretur unna der jeg bor, så det er synd jeg ikke har fått brukt den noe mer. Jeg trives så utrolig godt der oppe og kobler helt av. At hytta er uten strøm og vann ser jeg bare som et pluss, for da er det skikkelig hytte-hytte!

-Ta opp tøyingen igjen. For joda, jevnlig tøying har glidd helt ut det.. Så i august er målet å tøye tre ganger i uken, noe som ikke er helt overkommelig og som jeg burde klare. Heldigvis har jeg klart å tøye såpass at jeg fremdeles kommer ned i spagaten, så litt ved like har den jo blitt holdt. Men jeg har veldig lyst til å få en fin scorpion igjen og et høyt leg hold, så da er det bare å tøye på for å få til det!

-Dra på skolebesøk. Nå kicker valgkampen inn og da er det mye som skjer på den politiske fronten! Vi i Vestfold og Telemark Unge Venstre skal dekke alle videregående skoler i begge fylkene, så det blir mange skolebesøk i tiden fremover, noe jeg synes er veldig gøy å være med på! Og hvem vet, kanskje jeg tør å være med på å ta en skoledebatt også..

-Begynne på nye strikkeprosjekter. Til bursdagen min fra tante og onkel fikk jeg velge meg noe strikketøy og den ene strikkepakken har jeg allerede fått, så jeg gleder meg til å gyve løs på de to pakkene! Den ene strikkepakken er et skjerf og et pannebånd, den andre strikkepakken er en god og varm genser. Så dette blir spennende og jeg skal selvfølgelig vise dere resultatene etterhvert som tingene er ferdig strikket!

 

Hva vil du gjøre i august?

 

//Elise Amanda

PÅRØRENDE ER IKKE BEHANDLERE

Er det noe jeg har vært veldig opptatt av når det kommer til pårørende er det at de ikke skal fungere som behandlere. Pårørende skal være pårørende og jeg synes at det er feil å gi pårørende behandlingsansvar. Som pårørende havner man ofte midt mellom barken og veden, eller helt konkret sagt: mellom pasienten og helsevesenet. Men jeg tror at forholdet mellom pasient og pårørende vil svekkes ved at pårørende tar på seg behandlingsansvar, i tillegg til at det skaper mye frustrasjon hos begge parter.

Kan vi ikke bare ta meg selv som eksempel da, så jeg for forklart hvordan dette (ikke) fungerer i praksis? At min far får beskjed av helsevesenet at han må passe på meg 24/7 da det ikke er ansvarlig å la meg være alene er ikke ok. Det er i tillegg fysisk umulig. Min far har en jobb han ikke bare kan skulke, han er et menneske og et menneske trenger søvn, hvile og andre ting for å fungere. Det er rett og slett fysisk og psykisk umulig å legge alt dette ansvaret over på ett menneske, likevel ble det gjort. Dette er riktignok en del år siden, men jeg er nå ganske sikker på at slike tilfeller som dette fremdeles foregår. Noe jeg er sterkt imot.

Spol litt lenger fremover i tid: jeg er snart 23 år gammel og jeg bor sammen med forloveden min og våre to katter. Fremdeles syk, dessverre. Ikke er det Andreas sitt ansvar å for eksempel ta fra meg mat når jeg overspiser og ikke ønsker jeg at det skal være han sitt ansvar heller. Vi er i et forhold som to som elsker hverandre, ikke i et forhold hvor den ene skal være pasient og den andre skal være pleier. Slike rollekonflikter ønsker jeg virkelig ikke og jeg har vært temmelig klar på at behandling, det tar jeg med helsevesenet. Pårørende er ikke behandlere, derfor synes jeg ikke at det skal måtte fungere som det heller. Jeg synes at pårørende skal få være det de er, nemlig pårørende!

 

 

Har du noen tanker rundt dette?

 

 

 

//Elise Amanda

HVORDAN LÆRE KATTEN DIN TRIKS!

Nå tenkte jeg å vise dere hvordan dere kan lære kattene deres triks! Lucy, den grå katten min sitter, gir pote, nusser og kommer på kommando blant annet. Sjekk ut videoen under om du vil lære hvordan du kan lære din katt det samme eller om du bare vil se hvor flink Lucy er. Molly er også med i videoen, men hun er litt mer opptatt av å jakte godbiter enn å gjøre triks haha! Hun kan noen triks da, hun kommer på kommando og hun klarer å sitte på kommando også. Men jeg valgte å bruke Lucy i videoen da hun er den som er roligst av de to.

 

Grunnen til mitt veldig sene innlegg i dag er at jeg har vært til behandling i dag og jeg har vært på EOÅ med LSUV hvor jeg valgte å gå av som leder, da jeg føler at jeg ikke har kapasitet til å sitte som det lenger. Og jeg ønsker at LSUV skal ha en leder med mye tid og kapasitet, det fortjener medlemmene! Jeg ønsker i samme slengen å gratulere Teddy som ny leder! Håper videoen faller i smak og god natt!<3

 

 

 

//Elise Amanda

HVORDAN/HVORFOR BLE JEG VEGGIS?

Jeg har bestandig vært veldig veldig glad i dyr og ikke minst veldig opptatt av at de skal ha det bra. Som barn likte jeg smaken av noe kjøtt, ja det innrømmer jeg, men jeg trodde også at kjøtt var noe man måtte spise. Dessuten så ble jeg overbevist av all propagandaen om hvordan dyrene hadde det. Jeg trodde de var lykkelige og hadde det kjempefint. Jeg trodde de løp lykkelig ute hele dagen, fikk masse kos og omsorg. Jeg trodde vi var snille som melket kua fordi ellers så fikk den vondt og jeg trodde at kua hadde melk “av seg selv”. Det var jo det som ble fortalt meg, i alt av barnebøker og av alle rundt. Dessverre.

Lenge hadde jeg tenkt på å kutte ut kjøtt, men jeg visste ikke noe om det på den tiden. Ikke visste jeg hva en vegetarianer var og ikke visste jeg at det er fult mulig å leve uten kjøtt. Jeg kjente ikke en gang noen som ikke spiste kjøtt. Denne tanken om å ikke spise kjøtt surret i årevis i hodet mitt, men så kom jeg til ett punkt som forandret alt. Siden tredje oktober det året jeg gikk i 10. klasse har jeg ikke spist kjøtt. Eller rettere sagt: fra og med den dagen var jeg pescetarianer og de siste to/tre årene har jeg vært vegetarianer. Så hva skjedde egentlig?

Vi hadde nettopp kommet hjem fra fredsreisetur i Polen og Tyskland. Her var det to faktorer som spilte inn: den ene var at vi hver eneste dag omtrent til to måltider hadde fått pomes frites og hamburger eller noe lignende, så jeg var i tillegg drit lei av kjøtt. Den andre var at jeg begynte å se sammenligninger mellom konsentrasjonsleirene og kjøttindustrien. Kal meg gjerne ekstrem her, men tro det eller ei så var det skremmende mange likheter. Å innse dette gjorde noe med meg. Aldri igjen ville jeg være med å bidra til en slik industri.

Familien min reagerte veldig forskjellig da jeg fortalte om valget mitt. Ikke kjente jeg noen andre som var vegetarianer eller pescetarianer og ikke fantes det noe erstatningsprodukter i butikken. Kunnskapen til samfunnet og var rett og slett helt på bånn og “alle” spiste jo kjøtt, for det var jo det som var “sunt og bra”. Flere i familien mente at dette bare var en fase jeg gikk gjennom og trodde jeg ville slutte med å ville leve slik. Men jeg var fast bestemt på valget jeg hadde tatt. Mormor var den som reagerte best synes jeg, for dagen etter jeg hadde fortalt henne det dro hun ut for å kjøpe en vegetarkokebok, faktisk den ene av bøkene dere ser på bildene her!

Nå derimot føler jeg at alle rundt meg er positive til at jeg er vegetarianer. Det handler nok om at de etterhvert forstod hvorfor jeg valgte å ta dette valget, men også at det har blitt mye mer vanlig. Nå kjenner jeg mange som er vegetarianere, det er stort utvalg i butikkene, ikke er det problem å bestille noe på restaurant i Norge lenger som regel heller. Det har rett og slett blitt mye mer vanlig og utbredt. Jeg valgte å bli vegetarianer på grunn av dyrene, men jeg tenker at miljøgevinstene av å være vegetarianer bare er en stor bonus! Så nå vet dere litt om hvordan og hvorfor jeg ble vegetarianer:)

 

 

Kjenner du mange som er pescetarianere, vegetarianere eller veganere?

 

 

 

//Elise Amanda

GÅRSDAGENS SOMMERFEST I BILDEDRYSS

Hva er vel hyggeligere å tilbringe sommerkvelden med sol, gode mennesker og topp stemning? Ikke stort, vil jeg tro! Helene skal i tillegg ha stor applaus for å ha stelt i stand tidenes sommerfest! Med badebasseng, varme griller, musikk, volleyball, slip’n slide konkurranse og ikke minst fantastisk stemning med herlige folk! Det var så hyggelig å se alle sammen igjen og jeg tipper vi var litt over 30 mennesker? Jeg storkoste meg iallfall!

Spesielt fint var det å se Erika igjen, herlighet det var alt for lenge siden sist! Vi hang jo sammen hele tiden før, men så flyttet hun til et annet fylke. Det ble stor gjensynsglede da vi møttes rett ved meg tidligere i går! Hun ble med hit for at vi skulle ordne oss litt sammen og så sov hun også her i natt. Og selvfølgelig var det utrolig kos å se igjen alle de andre også!<33 Men nå tenkte jeg rett og slett å gi dere et lite bildedryss fra gårsdagen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så det ikke hyggelig ut?

 

 

 

//Elise Amanda

ANDREAS SIN BURSDAG

Tenk at i går fylte denne fine karen her hele 27 år! Og siden han hadde bursdag måtte vi jo selvfølgelig invitere til et lite selskap. Det var kun de aller nærmeste som ble invitert da Andreas ikke ville ha store greiene, men litt stas må han jo blitt gjort på når han tross alt fyller år! Vi pyntet opp litt ute da været var strålende og vi har så fin uteplass nå. Men faktisk ble det så varmt at vi måtte sette oss inn etterhvert haha!

Jeg glemte jo helt å ta bilde av oss to i går, så dette fra Gdansk får duge. Jeg glemte også å ta bilde etter at vi hadde servert, men jeg hadde iallfall bakt eplekake og i tillegg ble det servert gele, vaniljesaus, formkake, is, bringebær, jordbær, vannmelon, kaffe og farris. Tror ikke jeg glemte noe nå? Så det ble nok å velge i! En liten fun fact: piano sin ferdige gele er faktisk vegansk.

Det ble et veldig hyggelig selskap og det er altså årsaken til mitt fravær i går, at min kjære hadde bursdag! Tenk, dette er hans 5. bursdag mens vi har vært sammen, jeg klarer nesten ikke å tro hvor fort tiden har gått! Jeg er heldig som har han i livet mitt og jeg er heldig som kan elske en som elsker meg like høyt tilbake<3

Gaven fra meg fikk han på onsdag, selv om han ikke hadde bursdag før i går. Av meg fikk han en utrolig sterk hot sauce (han er glad i sterkt haha), tørka chiliflak, en parfyme, en dusjsåpe, et lite spill og en mørkeblå dress. Men nå må jeg nesten avslutte her, for i dag skal jeg på en reunionsfest med MDD-gjengen! Jeg gleder meg skikkelig til å se mange igjen!<3 Og før vi drar dit kommer ei venninne hit som jeg ikke har sett på lenge (herlighet så godt det skal bli å se hverandre igjen) og så skal vi ordne oss litt sammen før vi drar. Håper dere får en fin kveld! Jeg tror min blir fin iallfall!

 

Dere vil ikke gratulere Andreas med dagen da? 😀

 

 

 

//Elise Amanda

SPISEFORSTYRRET OG VEGETARIANER

“Er du veganer selv? Hadde vært spennende med et innlegg om din “prosess” og tanker rundt emnet, og da også fra et “spiseforstyrret” ståsted om det er noe du er komfortabel med å skrive om. Da mener jeg altså at veganere som ikke er innblandet i psykiatrien ofte blir møtt med skepsis og tvil og beskjed om at det ikke er optimalt for helsen, også av fagfolk. Hvordan har du som veganer blitt møtt, i forhold til for eksempel behandling? (Eventuelt om du ikke er veganer men kjenner noen som er og har vært i systemet)

Ønsker deg en ellers fin dag videre 💚”

Denne kommentaren synes jeg fortjente et eget innlegg til svar, da jeg føler for å utdype en del og jeg vil tro at flere andre lurer på det samme. Selv er jeg vegetarianer og tidligere var jeg pescetarianer, noe jeg til sammen har vært i rundt 9 år nå tipper jeg. Jeg personlig har ikke hatt noe særlig skepsis rundt det fra helsepersonell eller lignende, men det har nok noe med at jeg har vært det i så mange år, at det ikke er noen tvil om at jeg gjør det av de rette grunnene (forklaring lenger ned) og at jeg har kunnskapen som kreves til å kunne ha en fullverdig vegetarkost. Jeg vet ikke om det er noe av grunne til at det aldri har blitt stilt særlig spørsmål rundt valget mitt, men jeg er også veldig engasjert i miljø og dyrevern. Alle steder jeg har vært i behandling har jeg alltid fått tilpasset kost.

Jeg vet at flere andre har hatt vanskeligheter med å få tilpasset vegetarmat på institusjoner (sykehus o.l.) og flere har blitt nektet å spise vegetarisk, også av behandlere som lege, psykolog, ernæringsfysiolog og lignende. Grunnene kan være at helsepersonell ikke har kompetanse nok til å vite at vegetarkost og vegans kost er fullverdige. Dessverre er det mange der ute som ikke har nok kompetanse rundt vegetar/vegankost. Men det kan også være at helsepersonell er skeptiske og mener at begrunnelsen bak vegetar/veganvalget er et spiseforstyrret valg, noe som ikke er til å stikke under en stol da jeg vet om flere som har blitt vegetarianer/veganer av spiseforstyrrede årsaker (som så har begynt å spise kjøtt igjen etter å ha blitt friske fra spiseforstyrrelsen). Noe som det selvfølgelig må være hjerteskjærende å bli anklaget for om man er vegetarianer eller veganer av “de rette” grunnene. Jeg kan ikke en gang forestille meg hvor fælt det må være, da jeg aldri har blitt anklaget for det.

Min prossess med å bli pescetarianer og deretter vegetarianer kommer jeg til å skrive om i et eget innlegg da jeg føler at dette holder for nå og jeg i tillegg har en del å skrive om det haha. Men jeg skal ta dere med på min reise, hvor jeg forteller om da jeg startet å tenke på det, hva som gjorde at jeg ble det og litt rundt det. Det er nesten en litt artig historie faktisk! Jeg håper det kan bli spennende å lese og kanskje være til motivasjon for noen av dere! Og til deg som skrev kommentaren: tusen takk, ønsker deg en fin dag videre også 💚 

 

 

//Elise Amanda

GIVE AWAY – VINN EN PERSONLIG ALMANAKK!

Reklame | Personlig almanakk

Klar for en konkurranse eller? 😀 Denne gangen deler jeg ut et gavekort til å bestille en personlig almanakk! Premien deles ut i samarbeid med personligalmanakk og jeg gleder meg over å kunne dele ut denne i premie til en av dere! Første gang jeg bestilte meg en almanakk fra personlig almanakk var i 2012 og alle de årene jeg har hatt en har jeg brukt den hver eneste dag. Jeg er helt avhengig av å planlegge dagene mine og jeg synes det er mye mer oversiktlig i en bok fremfor på telefonen. Så personlig almanakk er noe jeg virkelig står inne for og gleder meg til å dele ut til en av dere, da jeg selv har vært flittig bruker i mange år!

hjemmesiden velger du først størrelse på almanakken din og deretter designer du alt selv! Du velger bilder selv, farger, innhold i almanakken, tekst og mye mer. På bildene her får dere se hvordan min ble! Jeg bruker den til å planlegge alt fra møter til ting jeg skal få gjort den aktuelle dagen og bloggposter fremover. Det er ikke sjeldent noen spør meg om jeg vil bli med på X og jeg svarer “jeg må bare sjekke planleggingsboken min først” haha. Alle som kjenner meg omtrent kan skrive under på den!

Hver søndag setter jeg med som regel ned og planlegger den kommende uken og ellers fyller jeg på etterhvert som ting skjer. Jeg liker også å krysse av for ting som blir gjort, så det er sikkert derfor jeg bruker den så mye. Jeg bruker den også til å planlegge middager i uken fremover. Med andre ord bruker jeg den til å planlegge det meste haha!

Men over til konkurransen! Hvordan vinne? Enkelt! Alt du trenger å gjøre er å like Facebook-siden til bloggen min som du finner ved å klikke HER. Deretter legger du bare igjen en kommentar om at du er med i konkurransen. Husk å skrive inn mail så jeg får kontaktet vinneren. Mailen blir kun synlig for meg. Vinneren trekkes om nøyaktig en uke, altså torsdag 1. august. Jeg sjekker om vinneren har likt siden før jeg annonserer vinneren og vinneren trekkes helt tilfeldig over de som ønsker å være med. Lykke til!<3

 

 

 

 

//Elise Amanda

MATVARER DU IKKE VISSTE VAR VEGANSKE

“Jeg gidder iallfall ikke å spise vegansk haha” og lignende har jeg hørt såååå mange ganger! Derfor tenkte jeg å fortelle dere om matvarer som ikke er merket som veganske / står i allergihylla, men likevel er veganske. For jeg kan vedde på at dere har spist flere av disse matvarene uten å en gang tenke på at de er veganske. Nå kommer jeg ikke til å nevne ting som åpenbart er veganske altså, som frukt og grønnsaker. Andre produkter derimot! Jeg tror flere vil bli overrasket over hvor mye vegansk mat det er i butikkene og hvor mye vegansk gjennomsnittsmenneske faktisk spiser! Dette er da kun noen eksempler på matvarer og snacks som er accidentally vegan:

Oreo-kjeks, kanelboller fra eldorado, Nesquick frokostblanding, Piano sin ferdige bringebærgele, gullvafler, toro brownie-mix (om du tilsetter feks banan fremfor egg), lovehearts, økologisk peanuttsmør, coop mørk sjokolade, salt sild, lakrisal, gjendekjeks, tyrkisk peber, Tom & Jerry kjeks, Pandalakris i rød pose, lakrissnører fra Malaco, Mariannedrops.

Mange pastasauser, stroganoff-gryte, grønnsakssuppe, meksikansk-gryte, de fleste brød, de fleste lomper, som regel bringebærsyltetøy, Mr Lee nudler med kyllingsmak, de fleste pølsebrød, ketchup, tacokrydder fra Old El Paso, salsasaus, tørr spagetti, mange typer potetgull (salt potetgull er så og si alltid vegansk), mange ferdige pizzabunner.

Dette er da kun matvarer jeg kom på i farten, men det finnes så mye mer vegansk “der ute” enn hva man skulle tro! Jeg vil tippe at flere av dere ble overrasket over flere av matvarene, selv ble jeg iallfall det første gang jeg fikk vite at flere av de tingene jeg nevnte er veganske. Så folk spiser ofte mye mer vegansk enn hva de tror for vegansk mat er ikke synonymt med salatblader, for å si det sånn (heldigvis!). Fortell gjerne hvis dere ønsker flere slike type innlegg eller feks innlegg om billige veganske næringsrike middager som smaker skikkelig digg!

 

 

Noe du ble spesielt overrasket over er vegansk?

 

 

 

//Elise Amanda

EN ALT FOR SEN MORGEN + ANTREKK

Heihei! Vi satt båtvakt i natt i Farris så vi var ikke i seng før i nærmere 5-tiden på morgenen i dag. Derfor sov vi ganske lenge i dag, spesielt jeg haha. Da jeg våknet hadde Anni prøvd å kontakte oss, så da spurte vi like så godt om hun ville spise middag med oss.Nå har vi besøk av Anni og middagen står i ovnen, så jeg titter bare raskt inn her for å vise dere et antrekk jeg helt hadde glemt å vise dere! Gradestokken viser 24 varmegrader i dag, så dette er ikke dagens antrekk altså. I dag går jeg med en mønstret jumpsuit og olajakke.

Men nååå må jeg hjelpe til på kjøkkenet, så dere hører fra meg senere i dag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva synes du om antrekket?

 

//Elise Amanda