NIGHT SHADES I MANGE FARGER

God lørdags kveld! Siden jeg er ferdig med den svarte ballonggenseren min var det på tide å starte på noe nytt og det gjorde jeg for en liten stund siden. Det har ikke vært så mye strikking i det siste, men litt har det nå blitt. Egentlig har jeg fått sansen for jordtoner, så det har blitt litt av det i det siste. Likevel fant jeg ut at jeg ville ha en genser med litt farger i, en skikkelig god ullgenser. Så nå har jeg genserer Night shades på pinnene, en gratisoppskrift fra Drops.

Bolen og armene er i en beige farge og så er det mønster lenger opp. Mønsteret blir da i litt sporty farger. Egentlig skulle jeg ha en sennepsgul farge istedenfor hvit i mønsteret, men etter å ha sett den sennepsgule i butikken ombestemte jeg meg. Den var nemlig litt mer signalgul i virkeligheten. Jeg håper denne fargekombinasjonen blir fin og at jeg ikke ender opp med å se ut som en klovn hehe. Vi får vente og se! Nå har jeg akkurat begynt på arm nummer to (genseren strikkes nedenifra og opp (dessverre)), så hvordan fargekombinasjonen blir vet jeg ikke helt ennå. Kryss fingrene for at det blir fint da!

 

 

 

 

 

Tror du det blir fint?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

UKESMENY FOR 2 TIL UNDER 300KR!

Er det bare meg som irriterer meg grønn over hvordan noen presenterer for eksempel en rett til under 100kr, men så viser det seg at ingrediensene faktisk koster ganske mye mer? Jeg synes at om en rett skal presenteres til noe spesifikt så skal det faktisk ikke koste mer å handle inn til den. For ja, du trenger kanskje bare en halv pakke ris, men man må da faktisk kjøpe inn én eske ris selvom. Så her har dere våres ukesmeny på 6 middager fra forrige uke for 2 personer hvor alle ingrediensene kostet under 300kr!

Jeg handlet på Rema 1000 og dette er hva jeg handlet. Det kom på tilsammen xxx kr. Fra før av hadde jeg purre (7kr), curry paste (11kr) og ris (32 kr). Sitron (7kr) og hvitløk (12kr) ble også kjøpt som jeg glemte å ta bilde av. Dermed kom alt på 292 kr tilsammen inkludert i prisen det jeg da hadde fra før.

Dette handlet jeg inn: Hakka tomat(7kr), ferske laksefileter(50kr), grønnsaksris(10kr), glutenfri pasta(25kr), seiblokk(21kr), løk i strømpe(22kr), poteter(5kr), viltblanding(23kr), rømme(16kr), gulrøtter(15kr), paprika(13kr) og kokosmelk(16kr).

Ps: poteter og løk i løsvekt er billigst!

 

Mandag: laksepakke

•Til to personer: en pose grønnsaksris, to laksefileter, noen skiver sitron + salt og pepper. Sleng i ovnen på 200 grader pakket inn i aluminiumsfolie. Åpne opp, sleng på en klatt rømme og server. Easy peasy! Du kan servere feks ris til eller poteter om du ønsker det.

 

Tirsdag: chili sin carne

•Kutt opp en løk og 3/4 paprika. Stek i litt olje på medium varme. Kutt opp 4 fedd hvitløk og tilsett. Stek grønnsakene til de er myke og tilsett salt og pepper. Har du disse krydderne tilsetter du dem og smaker til: paprikakrydder, spiskummin, chili,  oregano eller pizzakrydder, bitte litt kanel. Koriander funker også fint! Ta hva du har og smak deg frem.
•Kok ris etter anvisningen på pakken.
•Tilsett en boks hakka tomater, fyll så boksen halvveis opp med vann og tilsett dette også. La det putre i 5-6 minutter. Tilsett så halve posen med vegetarfarse, rør det godt inn og la det koke 2 minutter til. Ferdig og klar til servering!

 

 

Onsdag: laks og pasta

•Kok pasta etter anvisning sammen med oppkuttede gulrøtter
•Kutt laksen i terninger og stek den i en panne med litt olje og oppkuttet purre. Smak til med salt og pepper.
•Hell pastaen med litt pastavann over i stekepannen og bland godt.
•Klem over litt sitronsaft og en dæsj rømme og rør dette inn. Ferdig!

 

Torsdag: hjemmelagde vegetarkaker


•Bruk resten av vegetarfarsen til disse! Krydre etter ønske, jeg brukte: salt, pepper, muskat og ingefær
•Har du melk blander du dette inn, eventuelt kan du bruke litt vann feks. Bland godt sammen og form de med hendene.
•Stekes på medium varme i litt olje
•Kok poteter og grønnsaker
•Stek løken brun i litt smør og olje. Har du sukker eller brunt sukker kan du gjerne putte i 1 ss av det.
•Server gjerne løken med smeltet smør over potetene

 

Fredag: fiskesuppe

•Kutt opp 2 gulrøtter, purre og resten av paprikaen og stek dette i litt olje.
•Tilsett 4 dl vann og 2 ss grønn curry paste (mindre om du ikke ønsker så sterk suppe) og la dette koke noen minutter
•Tilsett en boks kokosmelk, kok opp igjen og smak til med salt og pepper
•Ta kjelen av platen og tilsett 2 stykker oppkuttet sei. La fisken trekke i suppa til fisken er gjennomkokt

 

Søndag: Stekt sei (uten bilde gitt hehe)
•Bruk de siste to seiblokkene og stek dem i en panne. Krydre med salt og pepper
•Kutt opp gulrøtter og poteter og kok de møre
•Mos gulrøttene og potetene med stavmikser sammen med salt og pepper. Har du smør og/eller melk blander du inn dette
•Kok resten av viltgrønnsakene og server til

Ønsker dere flere oppskrifter som er rimlige? Eventuelt flere rimlige ukesmenyer?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

ANTREKK OG KAFFE-TIRSDAG

Flere som er spent på det nye programmet til Steinar Sagen? Vi er! Det begynner om en halvtime, så det skal bli artig å se på! Men nå var det da ikke det jeg skulle skrive om. I dag inviterte Anniken meg ut på en kopp kaffe, så sammen med Nelia satte vi oss ned på Espresso House. Av en eller annen rar grunn fristet faktisk ikke kaffe i dag, så det ble faktisk en brus på meg hehe. Strikketøyet var selvfølgelig også med og det synes Nelia var veldig spennende. Det ble iallfall noen koselige timer med de to♥

På vei til Espresso House stoppet jeg litt før sentrum for å knipse noen antrekksbilder. Med min flaks ble jeg selvføglelig ikke stående alene, for rett etter jeg satte opp stativet begynte det å gå masse folk forbi. Hahah, det får bare være. Bilder ble det iallfall! Jeg stoppet forresten innom Kiwi for å kjøpe et eple og spise det og da fikk jeg selskap av Mikkel. Dere som er fra Larvik vet kanskje hvem Mikkel er? Den oransje katten som elsker å henge både ute og inne på Kiwi på Hovland. Så det ble koselig selskap mens jeg spiste eplet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva synes du om antrekket?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

MIN NYE HOBBY: VANNMALING

Er dere klar for en ny uke? Jeg vet ikke helt om jeg er, men mandager kommer uansett de. I det siste har jeg begynt å male litt med vannmaling. Kun med sånn billig fra Europris og Flying Tiger, men det funker greit det altså! Hvis dette er noe jeg kommer til å fortsette med tenkte jeg å spare opp til litt ordentlig maling. Men siden jeg ikke ennå vet om dette har blitt en fast hobby eller om dette bare er noe jeg liker å drive med akkurat nå så holder det jeg har av utstyr enn så lenge.

Jeg har prøvd å male litt mennesker, litt natur og noen katter. Noen kort har det også blitt. Jeg er ikke så flink (ennå?), men så er jo dette noe jeg akkurat har startet med også. Det hadde vært gøy å bli veldig flink i maling iallfall! Jeg synes også at det er ganske beroligende å male og gjerne med en podcast på øret samtidig. Så skal jeg faktisk kvinne meg opp til å vise dere noe av det jeg har malt hehe.

 

 

 

 

 

Maler du?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

NÅR DET SOM DREPER DEG OGSÅ HOLDER DEG I LIVE

Det har blitt spurt en rekke ganger om jeg kan skrive mer om hvordan det går med meg og om jeg kan skrive mer om spiseforstyrrelsen. Sannheten er at jeg ikke helt har visst hva jeg skal skrive. For hva gjør man når det som holder en i live også dreper en? Hva sier eller skriver man da? Det er litt sånn jeg føler det for tiden. Spiseforstyrrelsen tar fra meg så mye, samtidig som jeg føler at det ikke går an å leve uten den. La meg være ærlig, la meg vise dere sårbarheten min.

For meg er spiseforstyrrelsen er forsvarsmekanisme. Et skjold som beskytter meg, til tross for at det skader meg. En vegg jeg setter opp for å holde ting ute, men siden veggen står der holder den også ting vekk fra meg. Når ikke ut, når ikke inn. Hva skjer da når jeg prøver å fjerne dette skjoldet? Når jeg da blir bedre, men samtidig verre.

Jeg har prøvd å senke skjoldet litt i noen uker. For endte gang. Gi litt slipp på kontrollen og tillate meg å trosse spiseforstyrrelsen ekstra. Det har blant annet ført til at jeg har klart å spise bedre utenom overspising og oppkast. Det har blitt flere måltider og bedre måltider. Det har også blitt mer selvhat og enda mer angst, noe som har resultert i mer overspising og oppkast. Jeg ble bedre fra den ene siden av spiseforstyrrelsen, men for å klare å stå i det ble jeg verre på den andre siden. Hvorfor skal det alltid tippe den ene eller andre veien? Spis eller bli spist.

Litt som å stå på en vektskål man ikke kan hoppe av. Fjerner man litt vekt fra den ene siden vil den andre siden havne enda lenger ned. Balansen blir feil, den finnes ikke.

Det føles ganske håpløst ut for tiden. Jeg har kjempet mot dette monsteret i så mange år. Jeg har gått frem og jeg har gått tilbake. Jeg har senket skjoldet, for så å holde det opp igjen, bare enda hardere. Det føles ut som en evig runddans det er umulig å komme seg ut av. Som om jeg må velge mellom pest eller kolera, at friskhet og frihet ikke er et valg jeg har. Om det faktisk er sånn eller ikke, det er ikke godt å si.

Hit, men ikke lenger. Det er det jeg tenker. Jeg tror det er på tide å bytte kamp. Ikke gi meg, men rett og slett bytte mål. Det er ikke noe mål lenger for meg å bli frisk. Det nye målet mitt er å klare å leve best mulig med sykdommen. Jeg er sliten av å være syk, men jeg er også sliten av disse endeløse kampene som jeg (føler/tror jeg) aldri vinner. Alle nederlagene og hvor tungt jeg tar dem. Jeg vil jo kjenne litt mestring jeg også.

Noen ganger må man la andre bære håpet for en når man selv ikke klarer og det er helt greit. Dette har jeg godt av å minne meg selv på og det tror jeg det er flere som har godt av å bli minnet på også. Kanskje jeg en dag igjen er klar for å virkelig ta opp kampen, kanskje ikke. Enn så lenge fokuserer jeg på å gjøre det beste ut av det. Innfinne meg med at små seiere også er seiere og at noen ganger er faktisk det bra nok. At man ikke kan løpe i mål hver gang og at det er greit.

La meg face det og la meg være ærlig: det er ikke alle kamper man kan vinne. Men hvordan man velger å håndtere de tapte slagene og nederlagene, det er minst like viktig. Jeg gir meg ikke, det er ikke det jeg mener. Jeg bare kjemper en litt annen kamp og jeg lar de rundt meg bære håpet. Når det som dreper deg også holder deg i live, ja da velger jeg å leve.

 

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

BULLET JOURNAL OCTOBER | HAPPY HALLOWEEN

Ny måned og.. vent, ny måned? Neida, det er bare jeg som henger litt etter som vanlig. En annen måned og et nytt tema i min BuJo blir vel mer korrekt å skrive. Jeg har fått i oppgave av behandleren min å gjøre to aktiviteter hver dag, hvor den ene er en ting inne og den andre en ting ute. Aktiviteten inne kan være å strikke, løse kryssord, blogge, tegne eller lignende. Aktiviteten ute kan være å gå tur eller ta bilder for eksempel. Så i dag har jeg tatt disse bildene ute og nå sitter jeg altså foran tastaturet og blogger.

Det er jo ikke så mange dager igjen av oktober, vi er tross alt halvveis. Derfor blir det ikke store greiene denne måneden i BuJo’en, men jeg merker at det har vært skikkelig kjekt å få oversikt over dagene ned på papir iallfall! Det ble et tema og sider laget på veldig kort tid denne gangen her, men jeg håper og tror det kan bli litt bedre i november. Nå skal jeg iallfall lage meg en kopp te og se litt på serie før jeg tar kvelden.

 

 

 


Ei som luska rundt da jeg tok bilder, så da rakk jeg akkurat å knipse et bilde av henne før hun forsvant hehe. Fine gamle pusen min ♥

 

 

 

Har dere noen forslag for tema til november?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

EN LØRDAG FORMIDDAG I SENTRUM

God kveld! Den bloggingen min i det siste er et kapittel for seg selv altså, men jeg titter innom når jeg har overskudd og jeg har noe å dele. Lørdag formiddag var iallfall veldig veldig koselig! Vi møtte Anniken og Carl Petter i sentrum sammen med Nelia i vogna si og Alva gående ved siden av. Nelia er babyen deres og Alva hunden forresten. Jeg kommer ikke over hvor koselig det er at bestis har fått baby! <3 Vi gikk iallfall en tur ned til Bøkeskogen for å skulle ta en kopp kaffe, men det ble en bomtur da det ikke hadde åpnet for dagen der ennå. Derfor tuslet vi tilbake til sentrum og satt oss ned der.

Siden Alva var med måtte vi sitte ute, men det gikk egentlig greit siden vi satt en litt lunt sted. Jeg har forresten begynt å spise litt fisk igjen, så for øyeblikket er jeg pescetarianer og ikke vegetarianer. Dette er noe jeg tester ut litt for en periode og så får vi se hva som skjer. Etisk sett føles det veldig feil ut, det skal jeg ærlig innrømme, men for helsa mi er nok dette det beste akkurat nå. Det er null problem å få i seg alle næringsstoffene man trenger ved å være vegetarianer altså, men for øyeblikket er det ganske mye lettere for meg å få i meg de næringsstoffene ved å spise fisk. Helse må nok nesten komme først.

 

 

Mens vi satt ute fant vi egentlig alle sammen ut at vi var ganske sultne, så da ble det litt mat på oss. Varm suppe ute i høstværet gjorde susen altså! Nelia hadde forresten pyntet seg med en body jeg hadde strikket til henne, men siden vi var ute var det bare uteklærne jeg så henne i hehe. Anni viste meg bilde da, så jeg fikk sett prinsessa i hjemmestrikk! Jeg derimot hadde på meg en svær og varm jakke altså, jeg tok den bare av for å ta noen antrekksbilder. Kaldt var det derimot, så jakka ble ikke av lenge nok til å ta bilder med kameraet.

Åh, slike dager som det her betyr så mye for meg! <3

 

 

 

Er du glad i høsten?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

BUDDHA BOWL I EN FEI

Glem den klassiske salaten, dette her smaker hundre ganger bedre! Jeg har tidligere delt en oppskrift på en av mine bowls HER, men den har veldig mange elementer og det tar lang tid å lage den. Så absolutt verdt det altså, da den smaker knall! Men noen ganger har man ikke like mye tid på kjøkkenet og da er denne her veldig kjekk å lage. Den er i tillegg proppfull av gode næringsstoffer og den smaker veldig godt!

“A Buddha bowl is a vegetarian meal, served on a single bowl or high-rimmed plate, which consists of small portions of several foods, served cold”

Du trenger:
-ferdigblandet grønnkålmix
-plommetomater
-agurk
-avokado
-edamamebønner
-søtpotet

Annet digg man kan ha i som er raskt:
-usaltede nøtter eller pinjekjerner
-hummus (fra butikken om man har dårlig tid)
-valgfri dressing eller balsamicoeddik

Slik gjør du:
-sett ovnen på 200 grader
-kutt opp søtpotet i små terninger, legg de på et bakepapir på et stekebrett og hell over litt olje, salt og pepper
-kutt opp resten av grønnsakene og dander dem i en bolle
-edamamebønnene kjøper jeg frosne og lar de tine i litt varmt vann for så å helle av vannet, skylle i kalt vann og tilsette litt salt
-søtpotetene er ferdige når du kan stikke en gaffel gjennom dem og de er myke

Deretter er det bare å hugge innpå! Dette tar svært kort tid å lage og smaker veldig godt! Men jeg anbefaler som sagt å piffe den enda mere opp hvis man har tid til det.

 

Synes du det er lett å få i deg grønnsaker?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

OG SÅ KOM HØSTEN

Det er så uvant at det er høstferie denne uken, da det tidligere alltid var i uke 40 her jeg bor. Spesielt vanskelig er det å henge med når man ikke går på skole selv og ikke har barn i skolealder heller. Nå merker jeg ikke stort til høstferien da, for omtrent alt går sin vante gang. Det eneste jeg har høstferie fra sånn sett er dansingen, mens behandling for eksempel (heldigvis!) ikke tar høstferie. Noe som derimot virkelig har satt inn den siste uken er høstfargene! Vanligvis kommer de jo mye før, så det var godt å se det dukke opp nå. Jeg vet ikke med dere, men min favorittårstid å gå tur på er høsten.

Den siste tiden har vært litt spesiell og jeg synes at det er vondt og vanskelig å trenge så mye hjelp. Føle meg så mye til bry. Men noen ganger trenger man visst litt ekstra støtte. Jeg har iallfall prøvd å gjøre litt ting i det siste som er positivt for meg: jeg har strikket mer, jeg har løst kryssord og jeg har faktisk begynt å male. Sistenevnte har jeg vel omtrent ikke gjort siden jeg gikk på barneskolen, så jeg er helt fersk så og si på det området. Det roer meg iallfall ned og jeg synes det er koselig å drive på med. Kanskje jeg skal vise dere litt en av de neste dagene, vi får se.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva liker du best ved høsten? Hva synes du om antrekket fra helgen?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

SVAR PÅ SPØRSMÅLENE: LANGTIDSSYK, INSPIRASJON +++

Endelig kommer svarene på spørsmålene dere stilte meg! Jeg har forresten blitt skikkelig forkjølet og jeg er så lei av det nå. Tett nese som renner, smerter i kroppen, vondt i hodet og halsen, lite energi og veksling mellom å fryse eller være for varm. Snart bytter jeg ut snytepapiret mitt med et håndkle liksom haha. Det er så irriterende at jeg blir så fort syk! Spesielt nå i disse tider hvor man må testes, jeg synes nemlig koronatesten er grusom.. Jeg fikk heldigvis tatt hurtigtest denne gangen, så det negative svaret kom veldig fort!

I dag har jeg ligget ganske lenge i senga, men jeg har også fått løst litt kryssord. Jeg synes det er en så fin måte å få tankene over på noe annet, da det krever en del å skulle løse. Jeg har også tegnet og malt litt i det siste, så kanskje jeg skal vise dere noe av det etterhvert. Vi får se. Her kommer iallfall svarene på spørsmålene dere stilte meg!

Hva slags lekser/oppgaver får du fra behandleren din på spis mellom timene? 
Det er litt forskjellig, men det er alltid RTR (real time registration). Ellers er det mer spesifikke ting jeg må jobbe med å unngå eller jobbe med å klare. Det kan også være ark jeg må fylle ut eller tekster jeg må lese.

Kanskje du kan skrive litt mer om det å være langtidssyk?
Ja, det kan jeg godt! Tenkte du generelt eller er det noe spesifikt du ønsker at jeg skal skrive om rundt det?

Du skrev nylig om jaget etter å bli likt av alle. Hvordan har du det med det, i forhold til helsepersonell? Jeg spør fordi jeg sliter med dette selv, jeg føler jeg må være en flink pasient og er redd for å være til bry. Det gjør at jeg nøler med å fortelle hvordan det egentlig går, når alle tror det går bedre fordi jeg har gått opp i vekt.
Åh, jeg kjenner meg igjen i dette! Jeg har funnet ut at det beste er å fortelle dem at det er akkurat sånn jeg føler, da det som regel fører til videre dialog på hvordan de kan hjelpe meg for eksempel. Er det steder jeg har vært før eller vært lenge kjenner personalet meg så godt etterhvert at de kan se jeg har det vanskelig selvom jeg gjør mitt ytterste for å fremstå “flink”. Noen ganger hjelper det å for eksempel lage avtaler at de skal spørre meg rett ut om x eller y, da jeg synes det kan være svært vanskelig å ta opp de temaene eller fortelle det selv.

Har du vært innlagt på sykehus noen gang, for noe som ikke er knyttet til spiseforstyrrelsen?
Ja, flere ganger hehe. De to første gangene var jeg ganske liten og da var jeg innlagt for to forskjellige operasjoner to forskjellig ganger: sette inn dren i øret og ta mandlene. Jeg var mye syk som barn og et såkalt “ørebarn”. Jeg har også vært innlagt med matforgiftning som barn. I voksen alder har jeg måtte operere mandlene på nytt da jeg fortsatt var mye syk og det viste seg at det var mye de ikke hadde fått med første gang.

Hvem inspirerer deg, og hvorfor?
Dette er så vanskelig å svare på, da det er så mange som inspirerer meg på forskjellige områder. Feks fotograferingen til Nirrimi Haakonsen, skrivingen og fantasien til Cecilia Samartin og Khaled Hosseini, dyktigheten til Gordon Ramsay innen mat, hvordan Eva Igo danser og sånn kunne jeg fortsatt lenge hihi.

Kan du lage flere youtube videoer?
Det kan jeg prøve å få til etterhvert når jeg har overskudd<3 Men da trenger jeg nesten forslag til hva jeg skal lage videoer om, for jeg er helt blank.. Jeg har forresten TikTok da, hvis det er interessant hehe.

Hvordan ser en vanlig dag ut for deg nå?
Denne er litt sår akkurat nå, men det kunne jo ikke du som spurte vite.. <3 Akkurat nå prøver jeg iallfall bare å ta en dag av gangen, da jeg er inne i en veldig tøff periode. Men sånn generelt sett så står jeg jo opp, går tur og ser serie/tegner/løser kryssord iallfall i løpet av dagen.

Hva ønsker du deg til jul?
Av materielle ting (tror det var det som var siktet til, så svarer sånn) ønsker jeg meg gavekort på garn, duftlys og en sovepose iallfall!

 

Noe mere dere lurer på?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER