DERFOR STUDERER ELLER JOBBER JEG IKKE

Jeg har fått en del spørsmål i det siste om hvorfor jeg ikke studerer eller jobber og det skjønner jeg godt at folk lurer på. Helt ærlig så lurer jeg faktisk på det selv, for jeg vil jo så gjerne! Dessuten har jeg tro på at jeg kan få det til ved hjelp av litt tilrettelegging. Jeg velger å legge ved tre av kommentarene jeg har fått angående hvorfor jeg ikke bare studerer og det interessante er jo det at jeg er veldig enig i poengene. Dessverre er ikke det bestandig nok.

Istedenfor et vanlig innlegg hvor jeg svarer på spørsmål velger jeg å heller vise dere noen av kommentarene / spørsmålene jeg har fått ang jobb/studier og heller svare utfyllende på disse. Resten av spørsmålene som kom inn tar jeg bare å svarer på på Instagram. Før jeg skal forklare kan dere få lese kommentarene for å få et bedre innblikk i hva jeg faktisk svarer på:)

Frodith: Kan du ikke begynne å studere? Må man vente til man er friskere? Du har jo ønsker om en utdannelse, og jeg tenker at å begynne med noe man vil bli vil få fokuset litt vekk innimellom fra det som har fått så mye fokus i livet ditt. Jeg kan jo ikke mye om din sykdom, så jeg vet ikke om dette vanskelig lar seg gjøre, når man sliter med spiseforstyrrelse? Håper du får det bedre snart <3

Anonym: Frodith stilte et godt spørsmål på et tidligere innlegg her, som jeg også lurer på hva du ville svart på. Hvorfor må du vente til du er frisk før du starter på studier? Hvis du drømmer om ting for fremtiden, hvorfor ikke begynne å gå på veien mot drømmene dine allerede nå? Jeg skjønner at det å kjempe mot psykdom er en stor jobb i seg selv, men hvis du lar andre positive ting begynne å få større plass i livet ditt, og prioriterer det, kanskje sf får mindre plass som en følge av det?

Anonym: Anonym over har et godt poeng. Jeg har vært syk i mange år, riktig nok hemmelig syk til tross for at det stort sett var ganske lett å se. Men fullførte både bachelor, master og profesjonstudie. Det var først da jeg tok tak i problemene og ble enig med fastlegen om å sykemelde meg ting begynte å gå ganske skeis. Det ble ikke 100% tid til å fokusere på å bli frisk, men 100% til å dyrke alt det syke. Men ved å fylle på dagene med friske aktiviteter, blir det litt mindre tid igjen til å være syk. For å ha syk som en identitet er noe dritt jeg ikke unner noen, det blir man kun dårligere av.
Men om studere er noe du virkelig vil, synes jeg du skal prøve det. Kanskje tar det lenger tid enn normert, kanskje må du starte på det samme studiet et par ganger, men å fullføre er jeg sikker på du klarer. Høgskoler og universitet skal jo også tilrettelegge ved sykdom m.m
Og det å komme ut i jobb og føle at man bidrar i samfunnet kan være en real confidence boost. Herregud som jeg gleder meg til å kunne skatte av inntekt igjen.

Aller helst vil jeg begynne å studere og jeg hadde sett for meg barnehagelærer over nettstudier, der er det kun fire mandager pr termin man må møte opp fysisk. Jeg er strukturert når det kommer til skole/studier, mye av skolegangen min tidligere har tross alt foregått over nett og da må man være strukturert for å få det til og iallfall for å få gode karakterer. Det positive med nettstudier er at jeg da kan studere hvor som helst og det går fint an å kombinere det med behandling.

Problemet er bare det at jeg har fått avslag fra NAV til å kunne studere. Egentlig ville jeg søke meg inn i vinter og begynne å studere denne høsten her, men slik ble det altså ikke. Det er flere årsaker til det, men hovedårsaken er at det ikke kan garanteres at jeg er i stand til å jobbe 100% som barnehagelærer etter endt studier. Spør du meg er det et helt tåpelig argument da man aldri kan garantere noe slikt 100%. For alt jeg vet (lite sannsynlig, men et eksempel blant hundre ting som kan skje) kan jeg bli utsatt for en ulykke og ende opp lam. Man vet aldri. At den ene behandleren min har bekreftet for NAV at jeg kommer til å klare oppfølging av studier kombinert med behandling og at det er stor sannsynlighet for at jeg kan begynne å jobbe som barnehagelærer etter studiene var ikke godt nok for NAV.

Alternativ to er jo å begynne å jobbe. Slik som situasjonen er nå så er det noen dager som er så dårlige at jeg ikke kan garantere å kunne møte opp eller være hele tiden til faste tider. Jeg vil ikke gå mer inn i konkrete årsaker da det er privat, men slik er det altså. Derfor kom jeg med en idé til NAV at det kanskje kunne gå an å lage en avtale med en barnehage hvor jeg var ekstra, slik at jeg kunne ha noe å gå til, føle meg som en ressurs og få litt arbeidserfaring. Altså å ikke være ansatt i starten eller en å regne med, men at det er en bonus når jeg er der. Det synes jeg hadde vært en fin ting, både for meg og barnehagen. De får en ekstra resurs innimellom og jeg får en jobb på en måte. Litt vanskelig å forklare dette skriftlig, men jeg håper dere skjønner.

Dette fortalte jeg da til NAV at jeg ønsker å begynne med og tenkte at dette var en flott idé, noe det er. Problemet? Jeg får ikke lov da NAV mener at et slikt system / avtale ikke er innenfor reglementet deres. Jeg har også sagt at jeg selv kan ta kontakt med barnehager og ordne en slik avtale for meg selv uten innblanding fra NAV, men det fikk jeg heller ikke lov til. Avslag igjen.

Det er så frustrerende når jeg så gjerne vil og er veldig sikker på at jeg kunne fått til, men ikke får lov. Hadde det vært opp til meg hadde det blitt et av alternativene over her, kanskje til og med kombinert. Så derfor skjønner jeg veldig godt at dere lurer på hvorfor jeg ikke studerer eller jobber litt, for jeg lurer faktisk selv. Jeg ser virkelig ikke problemet med noen av de alternativene jeg har kommet opp med. I oktober har jeg nytt møte med NAV hvor vi skal diskutere veien videre og jeg kommer til å ta opp disse alternativene igjen. Det kommer også til å være noen til stede som støtter meg i mine ønsker angående jobb og studier. Ønsk meg lykke til, for det trenger jeg!

 

Håper det var oppklarende! Hvis noen av dere har noen tips eller råd til situasjonen jeg står i setter jeg stor pris på det!

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

NERVEPIRRENDE KVELD + CHUNKY MARIUSGENSER

Åh, denne dagen her har jeg grugledet meg til en god stund nå! I dag arrangerer jeg nemlig første strikketreff for unge i Larvik som enten strikker eller vil lære å strikke. Jeg håper folk dukker opp og at det ikke blir katastrofe med null oppmøte, det er vel det jeg frykter mest. Med på laget har jeg fått garnbutikken Drømmenøstet, så arrangementet foregår der. Et ungt strikkemiljø er noe jeg har savnet i Larvik og håpet er jo da å virkelig klare å få dratt igang dette her. Hvis noen av dere som leser bloggen min er unge, bor i (eller i nærheten) av Larvik og vil komme så er det bare å sende meg en melding på Facebook:)

Jeg har forresten blitt ferdig med Mariusgenseren, den ble faktisk ferdig i går. Den er deilig og myk og jeg gleder meg til å bruke den på turer i skogen i høst! Selv er jeg ikke sånn superfan av tradisjonsstrikk, da jeg heller går kledd i bystrikk/hverdagsstrikk. Men da jeg fikk høre om denne mer moderne versjonen av Mariusgenseren fikk jeg så lyst på den selv! Hva passet da bedre enn at jeg fikk en strikkebok i bursdagsgave av Therese hvor oppskriften stod!? Det morsomme er jo at hun ikke engang visste at jeg hadde lyst til å strikke den haha.

 

 

Garnforbruk: Strikket i dobbel tråd drops air. 7 nøster drops air i fargen dus rosa #24 og 1 nøste (eller var det 2 stk?) drops air i fargen rubinrød #07.

Pinne: jeg gikk opp en pinnestørrelse

Justeringer: jeg la ikke ut ekstra masker etter vrangborden nederst. Her skulle jeg gjerne sagt at grunnen var jeg som ønsket en smalere genser, men sannheten er at jeg regnet på når jeg skulle øke, satte meg ned for å øke og rett og slett glemte å øke.. men passformen ble heldigvis bra! For meg blir dette en turgenser og ikke en hverdagsgenser, da er det en fordel å få plass til den under jakka. Jeg la også til den nederste mønsterborden da den ikke stod i oppskriften.

 

 

Fargekombinasjonen fant jeg inspirasjon til på instagram. Jeg liker overdeler i litt freshe farger når det kommer til tur og treningsklær, så denne fargekomboen falt jeg for med en gang! Det er forresten noen feil nederst i den midterste mønsteret, noe jeg ble klar over tre runder senere. Men siden genseren er til meg selv og det kun er en turgenser ga jeg rett og slett litt f. Angrer på det nå da heheh…

 

 

 

Hva synes du om genseren?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

DETTE SER JEG FREM TIL I HØST

Forrige uke gikk så fort! Dessuten fikk jeg en brå beskjed på mandag for en uke siden som snudde veldig om på planene mine fremover. Det er ikke noe dramatisk og ikke noe farlig altså, bare så det er sagt. Litt kjipt, men samtidig bra og det er til det beste. Denne uken har jeg forresten en del spennende planer! Jeg arrangerer et strikketreff på tirsdag i Larvik (sleng igjen en kommentar eller send meg en melding på Facebook om du vil komme! eller vil ha mer informasjon) for unge i Larvik som strikker og for unge i Larvik som vil lære å strikke. På onsdag får jeg endelig sett Nora igjen, på torsdag har jeg dansing og til helgen reiser jeg bort.

Nå har det jo virkelig blitt høst ute og i den anledning vil jeg fortelle dere om ting jeg ser frem til i høst. Jeg klarer faktisk ikke å velge meg en favorittårstid, samtidig så har jeg et lite hjerte på høsten altså.

Hyttetur – allerede til helgen setter Andreas, Vibeke, Sigurd og jeg snuta inn mot Svarstads dype skoger, nærmere bestemt Svartangen. Jeg trives så godt på hytta vår og ser frem til en fin helg der med samboeren min og gode venner! Har vi flaks så er været fint nok til å gå en tur rundt vannet den ene dagen. Skulle det derimot regne er det koselig å være inne på hytta også. Lucy (den ene katten) blir dessverre ikke med denne gangen, da jeg rett og slett ikke tør siden hun begynner å bli litt surrete. Skal vi oppover igjen i vinter derimot får hun være med, for da vil hun bare være inne uansett og det går fint. Jeg gleder meg og tror dette blir en skikkelig god helg!

Gå turer i skogen – spør du meg er høsten den perfekte årstiden å gå turer på! Frisk luft og kjølig nok til å gå kledd i en god jakke, men ikke så kaldt at det er vondt. Med mindre det regner da, da holder jeg meg heller inne. Dessuten er det så fint ute på høsten med alle fargene på trærne. For et fint land vi bor i!

Tenne masse lys – er det noe det går mye av på høsten hjemme hos oss så er det telys. Jeg har sikkert sagt det hundre ganger før og jeg sier det igjen: høstkvelder med telys, pledd, en kopp varm te og strikketøyet.. da koser jeg meg da! Jeg regner med at jeg ikke er den eneste som har storforbruk av telys i mørketiden?

Serier på TV – det er så mye å følge med på om dagen at jeg går helt i surr, så mye er det faktisk at jeg ikke har sett en eneste episode av en serie jeg egentlig holder på å se nå. Farmen har jo begynt og jeg er storfan av det! Dessuten følger jeg ivrig med på Skal vi danse, MasterChef Norge og ikke minst må jeg jo nesten få med meg Paradise Hotel. Ja, jeg er en skikkelig TV-slave på høsten. Det merkelige er jo egentlig at jeg foretrekker å se ting på mac’en fremfor på TV.. Litt rar der kanskje?

 

Hva liker du å gjøre på høsten? Har du noen spesielle planer i høst?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

SUNDAY SOCKS PÅ EN SØNDAG

For de som følger godt med vet de om min frustrasjon når det kommer til å strikke sokker. Jeg har hatet å strikke det, men jeg er jo så glad i å gå med hjemmestrikka ullsokker. Der er det jo et problem. Tidligere har jeg strikket tre sokker. Nei, ikke tre par med sokker, men tre stykk sokker.

Alle sokkene er strikket på pinner i størrelse 2mm (også kalt for synåler, spør man meg) og med hundre og ørten pinner (slik man vanligvis strikker sokker). Det ene paret jeg har strikket ble det forskjellig bredde på og den enslige sokken har et rart tåparti. Dessuten var det så kronglete å strikke at jeg ikke gadd å strikke sokk nummer to. Derfor har den ene katten fått den sokken i kurven sin, noe hun er storfornøyd med. Det sier jo i grunn sitt.

Men så kom jo fantastiske PetitKnit ut med en oppskrift på noen utrolig fine ullsokker da.. Og er det en som virkelig kan lage og skrive oppskrifter så er det henne. Dermed kjøpte jeg oppskriften på sokkene som heter Sunday socks, bestilte garn og krysset fingrene. Oppskriften inneholdt hvordan man strikker sokkene med 5 settpinner og i tillegg til min store glede: hvordan man strikker de med magic loop teknikk! For å si det sånn: å strikke med magic loop gjør alt ti ganger enklere og jeg slipper alt tullet med settpinnene. Magic loop er en teknikk hvor man strikker med på rundpinne og vet dere hva!? Sokkestrikking var visst ikke så ille likevel!

Nå er dere kanskje litt lei av å lese om mitt tidligere hat mot sokkestrikk og min store glede av å strikke disse sokkene hehe. Jeg håper iallfall at dette ble et lite tips til dere som også elsker ullsokker, men hater å strikke med settpinner. Sokkene ble utrolig gode og ikke minst er de utrolig søte også! Jeg kommer til å bo i disse i høst og i vinter! Faktisk ble de ferdigstilt natt til i dag, jeg klarte rett og slett ikke legge meg før jeg var ferdig hehe. Noen som kjenner seg igjen? 

Sokkene er strikket i Dale alpakka forte classic i fargen melert beige (fargekode 515). Et veldig mykt, godt varmt og slitesterkt garn. Perfekt med #sundaysocks på en søndag!

 

Bruker du ofte ullsokker på høsten og vinteren?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

A CASUAL, BUT STYLISH OUTFIT

God helg folkens! Dere skal tro jeg fikk litt panikk i går for jeg fant plutselig ut noen timer før vi skulle i bursdagen at bursdagen var en overraskelsesbursdag! Det hadde jeg selvfølgelig klart å ikke få med meg, men heldigvis hadde jeg ikke skrevet noe om hvem vi skulle i bursdag til eller sagt noe til noen som jeg ikke burde sagt det til *sukk av lettelse*. Det ble iallfall en utrolig koselig feiring for Flemming som fylte 60 år i august og det var gøy å overraske han! Det var blitt pyntet så fint, det var masse god mat og kjempegod stemning! En fin kveld med andre ord.

Jeg har forresten endelig fått meg en sånn lys bukse jeg har hatt lyst på en stund! Den går til så mye og det er greit å ha noen vanlige bukser å variere med fremfor de vanlige svarte buksene eller jeans. Dessuten er det en fin utfordring for meg å gå med lyse bukser, da jeg vanligvis prøver å gjemme meg litt bort i mørke bukser. Vet dere forresten det verste ved å ta bilder selv er? Blikkene folk gir når man står der med kameraet på stativ og fjernkontrolleren i hånden haha. Heldigvis bryr jeg meg ikke såååå mye om det som regel.

 

 

 

Nå derimot er formen litt redusert etter gårsdagen (kanskje ikke så rart hehe) og jeg skal straks i gang med å lage litt taco. Vanligvis bruker jeg kidneybønner som jeg moser i stekepanna med litt vann og tacokrydder, men i dag bestemte jeg meg for å heller gå for linser. Det beste synes jeg er vegetarkjøttdeig, men de har ingen jeg kan spise på nærbutikken vår og dessuten så er det så dyrt. Jeg har også et lite håp om å få strikket ferdig sokkene i dag, men da må jeg virkelig få satt i gang. Faktisk så har jeg ikke en gang rørt strikketøyet i dag.. Kryss fingrene for at jeg får de ferdig i kveld da!

 

 

 

 

 

Hva synes du om antrekket? Har dere noen spørsmål dere vil jeg skal svare på / er det noe dere lurer på?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

DETTE STRIKKER JEG PÅ NÅ

Det ble visst en liten pause for meg, men sånt skjer når man er veldig opptatt og har mye på planen. I dag skal vi i bursdag, noe jeg tror blir hyggelig! Jeg vet ikke ennå hva jeg skal ha på meg (first world problem), men det finner jeg forhåpentligvis ut av. Siden sist har jeg kommet langt på genseren jeg holder på å strikke og jeg har også begynt på et par med sokker. Jeg merker at det har blitt skikkelig høst i det siste, så disse tingene jeg strikker på nå er midt i blinken!

 

Sunday socks: Jeg har jo strikket tre sokker før (ikke tre par, tre sokker…) og har egentlig et lite hat mot sokkestrikk. Det passer dårlig siden jeg elsker å gå med hjemmestrikkede sokker. Men så lanserte Petiteknit en oppskrift på noen fine ullsokker og da måtte jeg nesten bare prøve. I oppskriften er det også beskrevet hvordan man strikker sokkene med magic loop og vipps så forsvant det intense hatet mitt mot å strikke sokker! Det er så mye lettere å strikke de på rundpinne enn med hundre og ørten strømpepinner. Jeg gleder meg til disse blir ferdig så jeg kan traske rundt med dem på føttene! På bildet under ser dere sokk nummer en som nærmer seg ferdig.

 

Mariusgenser: det har jo kommet noen nye og mer moderne oppskrifter på Mariusgensere i det siste og en av de oppskriftene finnes i boken jeg fikk av Therese til bursdagen min. Det passet perfekt, siden jeg hadde lyst til å strikke den! Jeg har gjort noen justeringer, blant annet har jeg lagt til et annet mønster enn hva som er i boken nederst på bærestykket. Jeg har også ved et uhel strikket en smalere versjon da jeg glemte å øke etter vrangborden hehe.. dessverre ligger denne genseren nå på vent da jeg mangler garn. Utrolig irriterende når man ikke har sååå mye igjen!

 

Hva strikker du på?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

OMMØBLERING AV STUA: SLIK BLE DET!

Her om dagen benyttet jeg anledningen til å ommøblere litt da Andreas ikke var hjemme hehe. Jeg var lei av slik det så ut i stua og dessuten ville jeg ta en skikkelig opprydning. Jeg hold på å mange timer og det er faktisk flaut hvor mange poser jeg fylte opp med skitt (ikke bokstavelig altså haha) fra stua. Det ble rydding i alle hyller, skuffer, i bordet og under bordet og under sofaen. Det er fælt hvor mye som samler seg opp gjennom årene! I tillegg snudde jeg sofaen, som tidligere vendte åpent ut mot rommet.

TV´n stod før der den hvite kommoden med strikketøy står nå og den stod på en TV-benk som nå er flyttet inn på gjesterommet. Det TV´n står på nå er en hylle som tidligere stod oppreist. Denne hylla er så genial og så bruksvennlig! For mange år siden brukte jeg den til og med som benk noen ganger hvis jeg hadde mange gjester, hvor den da stod inntil veggen med et tykt svart pledd på og puter til ryggen. Den har også blitt brukt til badet hvor jeg da oppbevarte håndklær i den. Det artige er at den faktisk er så gammel at den tidligere stod i barndomshjemmet mitt!

 

Stua ser faktisk litt mindre ut etter ommøbleringen, men med tanke på hvor stor den faktisk er så gjør det absolutt ingen ting. Den ser jo fortsatt stod og åpen ut, men samtidig ble det mye lunere stemning i sofakroken. Jeg ble iallfall veldig fornøyd! Jeg gjorde faktisk alt selv, utenom å flytte TV´n. Den ble alt for tung for meg å bære alene og den var for stor, så der var jeg heldig som fikk Caroline på besøk og hjelp av henne!

 

Vel, jeg innså nettopp at det er på tide å vaske vinduene igjen.. det ser ikke så ille ut i virkeligheten altså! Heldigvis!

 

 

 

 

 

 

 

Hva slags stil er det hjemme hos deg? Har vi lignende smak eller helt forskjellig?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

CAFÈ MED MAMMA

På mandag forrige uke dro mamma og jeg på Hungry Heart med hvert vårt strikketøy på en liten lunsjdate. Det ble noen koselige timer med strikking, skravling og god mat. Heldige meg ble påspandert lunsj av mamma til og med! Mamma strikket på et par med sokker og jeg hadde med meg bolen til en genser jeg strikker nedenfra og opp. Hvordan det jeg strikker på nå ser ut får dere se en annen gang, men et lite hint er at det er en klassiker med en moderne vri. Jeg vet at jeg gjorde noe feil på starten av mønsteret da jeg startet med det, men jeg gadd faktisk ikke rette det opp.. Genseren er tross alt til meg selv og det er en genser som kommer til å bli mest brukt i friluftsammenheng, så da spiller det ikke så stor rolle.

Uansett: etter å ha sittet på café kikket vi litt i butikker på Amfi, mamma tok noen bilder av meg og så kjørte hun meg hjem. Det ble en fin dag og været var heller ikke til å klage på!

 

Antrekket ble ganske enkelt: svarte sko og strømpebukse, olaskjørt, en hvit genser og en topp jeg har strikket selv. Toppen har fletter på sidene, men det er ikke så lett å se haha.

 

 

Mamma er ikke supergira på å bli tatt bilde av, så da ble det bilder kun av meg haha.

 

De har så utrolig mange spennende salater på Hungry Heart og det er noe nytt hver gang. Ekstra pluss er det at to av salatene bestandig er vegetariske og glutenfrie, så jeg bestilte en mix av dagens vegetarsalater med hummus og glutenfritt brød til. Etter lunsj ble det også en kaffe på oss.

 

 

Har du også sansen for å gå på café?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

FRA TOTALT KAOS TIL ORDEN

La meg vise dere kaoset som lå skjult mellom ryggen til sofaen og veggen bak.. og da mener jeg kaos. Etterhvert som garnlageret og utstyrslageret mitt til strikkingen har vokst har jeg ikke gjort noe. Det kommer tydelig frem på bildet under, som dere ser. Jeg orket ikke det rotet lenger og gikk derfor i gang med å få litt orden i sakene mine. Den hvite kommoden dere ser til høyre så vidt i bildet ble tømt og vasket, for den skulle nemlig brukes til strikketing!

Da jeg var på Rustad for litt siden fikk jeg også røsket med meg to kurver som har florert på strikkinsta i det siste. Disse her er så praktiske og jeg er veldig fornøyd med dem! Deretter var det bare å starte med å få litt orden i kaoset.

 

 


Øverst til venstre finner man en kurv med garn til planlagte prosjekter, øverst til høyre finner man en kurv med hele nøster uten en spesifikk plan. Nederst til venstre er en kurv med restenøster i mohair og lignende + en pose med pinner. Nederst til høyre er en eske med andre restenøster, en strikkebok, en perm med oppskrifter + en mappe med pinner.

Ting som pinnestopper, målebånd, saks, maskemarkører og lignende har jeg alltid i tøyveska jeg har daværende prosjekt i.

 

Hvordan synes du at det ble? Har du orden i garnnøstene dine?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

HAR JEG FALT TILBAKE I SYKDOMMEN?

Jeg vurderte å skrive om hvorfor man faller tilbake, men velger å heller legge fokus på hvorfor jeg faller tilbake da jeg tidligere har skrevet om generelle grunner til at det er vanskelig å bli frisk. For man skulle kanskje trodd at jeg var frisk innen nå? Og hvorfor i all verden har jeg fortsatt i behandling når jeg fremdeles ikke er frisk, har alt vært bortkastet? Jeg kommer ikke til å gå så veldig inn i dype årsaker akkurat nå, men heller fortelle hva som har skjedd de siste månedene og prøve å la dere forstå hvorfor man kan falle tilbake.

Spiseforstyrrelser er komplekse sykdommer og det tar ofte svært lang tid å skulle bli frisk. Vi snakker om mange år. Det at jeg har gått i behandling i rundt 10 år og fremdeles ikke er frisk betyr ikke derimot at det har vært bortkastet. For det har det så absolutt ikke. Da jeg begynte i behandling klarte jeg ikke å tenke rasjonelt og alt som kom ut av munnen min var sykdomssnakk. Jeg klarte ikke å forstå at slik jeg tenkte og slik jeg gjorde var sykt, jeg trodde helt oppriktig at alle andre var idioter og at de prøvde å lure meg. Siden den gang har jeg kommet en ganske lang vei, for å si det mildt. Nå klarer jeg fint å skille mellom irrasjonelle og rasjonelle tanker og handlinger.

Men så er det nå sånn at det er jo en trygghet i spiseforstyrrelsen og å skulle utfordre den fører til veldig mye angst. For noe gir den meg jo, ellers hadde jeg vært frisk for lengst. Dette er bare en av tingene som gjør det så vanskelig å skulle bli frisk.

Det føles veldig demotiverende å ha klart så mye, fått til så mye og deretter gå bakover igjen. Likevel så er det som pappa sier: “to skritt frem og et tilbake er fortsatt fremover” og det må jeg nok bli flinkere til å minne meg selv på. Etter jeg kom hjem fra RASP sist gikk det veldig bra en periode og deretter begynte det å gå nedover igjen. Angsten ble for stor og jeg ga etter. Jeg trodde i tillegg at jeg var bedre enn hva jeg faktisk var og begynte dermed å utfordre meg alt for mye, så mye at enkelte ting var nærmest dømt til å gå dårlig. Jeg feilet og feilet og kom til et punkt hvor jeg ikke orket å kjempe noe særlig mot spiseforstyrrelsen. Dette tok jeg meg veldig fort i (heldigvis!), men skaden var allerede skjedd. Jeg hadde glidd ut og jeg sliter med å komme meg inn på riktig spor igjen.

Ei heller vil jeg si at jeg har et tilbakefall, for dette her er faktisk egentlig et bare litt stort tilbakesteg. Mentalt er jeg vel på det friskeste jeg har vært siden jeg ble syk omtrent. Samtidig så spiser angsten meg opp og spiseforstyrrelsen er veldig sterk, men heldigvis er jeg sterk også. Ja, det har sklidd ganske så ut i det siste. Men jeg tror at det eneste jeg egentlig trenger i tillegg til det faste jeg går til (spis en gang i uken + Dps en gang i uken) er rett og slett et lite spark i ræva. Ja, dere leste rett. Et spark i ræva til å komme inn i gode rutiner igjen og deretter har jeg stor tro på at jeg skal klare ting hjemmefra helt selv. Ikke har jeg lyst på behandling i døgnrammer, for det føler jeg meg helt ferdig med og for frisk til. Dessuten er det hjemme jeg vil være, for det er jo faktisk her jeg skal få til ting.

Dette ble en rotete tekst, jeg beklager for det. Jeg håper dere forstod poengene mine og det jeg ville ha frem: at jeg har hatt og fremdeles er i et lite tilbakesteg, men jeg tenker at det raskt kan fikses. At å skulle bli frisk tar tid og at man bare kan gå ett skritt om gangen. Mest sannsynlig får jeg et lite spark i ræva snart og deretter tenker jeg at ting kommer til å ordne seg. Jeg har iallfall troen på det!

(bildene er ikke fra nå)

 

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER