FORDOMMER MOT SPISEFORSTYRRELSER – DEL TO

Jeg var litt i tvil på om dette innlegget var “passende” å poste på nyttårsaften, men herlighet, hvorfor tenker jeg i det hele tatt sånn? Så klart gjør det vel ikke noe å poste dette innlegget i dag. Det er så utrolig mange fordommer og misoppfatninger om spiseforstyrrelser ute og går, ikke bare blant mannen i gata, men dessverre også hos en del helsepersonell. Fremfor å bli irritert på folk (det hjelper i grunn ikke stort) synes jeg det er mye bedre å heller fortelle, lære bort og informere. For det er jo ikke så rart det er mange misoppfatninger der ute når selv fagbøker og store nyhetsaktører serverer totalt utdatert informasjon og feilinformasjon. Det er utrolig trist at det er sånn, spesielt når det gjelder en sykdom som dessverre flere og flere blir rammet av.

Tidligere i desember skrev jeg del en av dette innlegget som kan leser HER. Jeg må også understreke at jeg ikke er helsepersonell, men heller stiller med egenerfaring, lærdom fra spesialister innenfor spiseforstyrrelser og pårørendeinformasjon.

«Kan du ikke bare la være å overspise hvis du uansett skal kaste opp?» Hadde det vært så lett så hadde jeg (og svært mange andre) gjort det for lengst. Likevel, jeg forstår jo hvor spørsmålet kommer fra. Samtidig blir det litt som å si til en alkoholiker om hen ikke bare kan la være å drikke, hen blir jo edru igjen uansett. Jeg håper det hjelper en til å få et litt annen perspektiv på det. For de fleste er oppkast en ren konsekvens av overspisingen, mens det skal også sies at for noen er oppkast i seg selv som driver dem. Uansett så er en sykdom og det er ikke bare å slutte, det er litt mer komplekst enn det dessverre.

 

“Men hvis du har atypisk anoreksi har du ikke ordentlig anoreksi / er du ikke ordentlig syk” Denne her er så skadelig og jeg synes det er ekstremt teit at man deler opp sykdommer slik. For veldig mange er det kun vekten som skiller på om de får diagnosen med atypisk skrevet foran og det er der dette utsagnet kommer fra. Altså at en psykisk sykdom skal kategoriseres etter vekt, til tross for at man kan ha det helt likt psykisk, ha det like vondt og streve like mye er helt på trynet. Man kategoriserer vel ikke diabetes etter hvilken hårfarge man har, gjør man vel? At man deler opp en diagnose slik fører til at mange føler de ikke er syke nok før de før atypisk foran diagnosen fjernet og det er nettopp dette som gjør det så skadelig. Spiseforstyrrelser er en psykisk sykdom, da er det rett og slett merkelig at man skal dele opp egne diagnoser etter vekt.

“Du trenger jo ikke prøve å bli som influenserne på Instagram / de man ser i moteblader eller på TV, du er jo fin som du er” For de aller fleste (men ikke alle) handler det om noe dypere enn det. Ønsket om å bli tynn kan komme fra kommentarer man har fått av de rundt seg, spiseforstyrrelsen kan grunne i et ønske/trang til å ha kontroll, en måte å finne roen eller trøst på, en måte å håndtere stress på, en reaksjon på opplevde traumer og så veldig mye mer. Så klart kan man også utvikle spiseforstyrrelser ved det sosiale presset om hvordan man skal se ut og et ønske om å se slik ut, det er det flere som gjør. Men for de fleste stikker det dypere og det handler egentlig om noe helt annet, det blir en måte å (tror man) håndtere livet på. Det er umulig å vite hvorfor en person utviklet en spiseforstyrrelse bare ved å se på personen, så ikke ta for gitt at du vet det om andre.

 

“Du kan jo ikke ha en spiseforstyrrelse, du er jo for gammel / en mann / for resurssterk / ikke tynn nok” Det er dessverre noen som fremdeles tror at man må være en hvit tynn tenåringsjente for å ha en spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelser kan ramme alle samfunnslag og har heller ikke noen fasit på hvordan man må se ut. Han i kassa på butikken kan ha en spiseforstyrrelse, sjefen i banken kan ha en spiseforstyrrelse, fotballspilleren kan ha en spiseforstyrrelse, hun gamle på sykehjemmet kan ha en spiseforstyrrelse, han som går på barneskolen kan ha en spiseforstyrrelse, naboen din kan ha det, faren din, bestemoren din, søskenet ditt, vennen din. Spiseforstyrrelser kan ramme alle.

“De med anoreksi spiser bare salatblader og drikker bare vann” Mennesker med anoreksi er like forskjellige som mennesker flest, til tross for mange likheter rundt felles diagnose. Dessverre er det en stor feiloppfatning av mennesker som lider av anoreksi kun lever på salatblader. Jeg husker godt at denne feiloppfatningen stod i noen av bøkene jeg hadde på ungdomsskolen og det er så synd å lære videre på slik feilinformasjon. Noen med anoreksi spiser omtrent bare grønnsaker, noen spiser ikke grønnsaker, noen spiser sjokolade, andre spiser ikke sjokolade. Noen har brødskiver som trygg mat, andre har frukt, smågodt, næringsdrikker eller pasta (for å gi noen eksempler) Det finnes faktisk ingen fasit på hva slags mat mennesker med anoreksi spiser.

 

“Jeg vet du kastet opp, jeg så du gikk på do etter vi hadde spist” Neimen altså, folk med spiseforstyrrelser må tisse som alle andre mennesker de også. Å bare anta at noen kaster opp fordi de gikk på do etter et måltid er faktisk ganske frekt. Er du en forelder, helsepersonell eller lignende som følger opp personen forstår jeg at man følger litt med. Det ikke spesielt snilt å bare anta det eller ta det som en selvfølge, for tro det eller ei så må også spiseforstyrrede tisse. Å komme med en slik kommentar kan også føre til at personen den er rettet mot føler at den “må” kaste opp fordi “hvorfor skulle en sånn kommentar kommet om jeg ikke spiste for mye” eller lignende. Så mitt beste råd er å ikke komme med sånne kommentarer i det hele tatt og er du en som har ansvar for det aktuelle mennesket så kom heller ikke med en sånn kommentar, for en sånn problemstilling kan diskuteres på en helt annen måte.

 

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

SPONTANKLIPPING AV PANNELUGG

Reklame | Eget strikkedesign

Hei dere! Først og fremst: jeg henger en del etter med å svare på kommentarer, men jeg skal få gjort det i løpet av neste uke. Selvom jeg ikke svarer vil jeg dere skal vite at jeg leser alle<3 Jeg blir fort overveldet av kommentarer, meldinger og slike ting, så det tar litt tid før jeg svarer noen ganger.

Men jo, jeg har klippet pannelugg! Både venninna mi Ingrid og jeg har tenkt på å klippe pannelugg igjen lenge, men vært usikre begge to. Etter hun klippet på torsdag og jeg så hvor fin hun ble med det fristet det enda mer. Jeg må egentlig le litt av meg selv, for jeg hadde vors her hjemme med Ingrid, Vibeke, Nora og Therese og bestemte meg spontant for å kjøre på. Så jeg gikk inn på badet og tok saksa fatt uten å si noe om det på forhånd. Det var veldig gøy å se reaksjonen deres da jeg kom ut haha! Det skal sies at jeg har klippet egen pannelugg flere ganger før altså, hvis ikke hadde jeg aldri i verden turt det med litt innabords. Jeg angrer iallfall ikke og er veldig fornøyd! Hele den korte prosessen ble filmet og ligger på TikTok @eliseamanda hvis noen vil se.

Det blåste en del da jeg tok bildene, så luggen ligger ikke helt fint på de, men dere får iallfall sett sånn ca hvordan det ser ut.

Genseren jeg har på meg er forresten Amaliegenseren, et design og oppskrift jeg har laget selv for Garnius. Strikkepakke til den får man kjøpt HER, hvis noen ønsker å strikke den. Jeg bruker den iallfall veldig mye selv hihi.

 

Hvordan synes dere at det ble?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

SYKDOM TAR DESSVERRE IKKE JULEFERIE

Hei dere! Det har vært litt stille fra meg de siste dagene. Jeg har ikke skrevet så mye om min egen situasjon når det kommer til spiseforstyrrelsen i det siste og grunnen til det er nok at jeg har vært svært preget av den dessverre. Julen har alltid vært svært vanskelig for meg etter jeg ble syk, men i år tok det dessverre kaka. Å skrive om ting i ettertid har bestandig vært lettere for meg enn å skrive om ting som foregår her og nå, jeg trenger ofte å legge ting litt bak meg og bearbeide egne tanker og hendelser litt. Ikke bare for å kunne skrive mer konstruktivt, men også fordi jeg synes det er vanskelig at noen skal vite her og nå situasjonen min.

Kroppen har ikke spilt helt på lag den siste tiden og jeg har jobbet veldig hardt for å kunne være hjemme i julen. I det siste har jeg vært hos legen 1-2 ganger i uken for blant annet blodprøver og siste legetime før jul var tidlig morgen lille julaften. Da var jeg veldig dårlig og ble sendt videre til sykehuset. Der møtte jeg noen utrolig gode leger og sykepleiere som alle skyndet på for at jeg skulle få komme hjem til jul. Det var så godt å bli møtt med verdighet, respekt og forståelse, da jeg dessverre har opplevd det motsatte noen en del ganger av leger (heldigvis ikke på sykehuset når det kommer til det somatiske rundt SF, der har jeg vært heldig!). På kvelden ble jeg skrevet ut etter påfyll av det kroppen manglet. Jeg var så lettet over at det akkurat gikk og gledet meg over å skulle få feire jul hjemme i år! Jeg klarte det, i grevens tid! Jeg rakk til og med at vi fikk besøk her hjemme av pappa og stemor på grøt.

Sent på kvelden lille julaften og tidlig natt til julaften derimot gikk ting helt skeis med maten for meg. Det resulterte i et ekstremt selvhat og mange tårer. Jeg hater at jeg hater min egen kropp så mye og jeg hater at det hatet styrer livet mitt så mye. Jeg sov svært lite den natten da jeg ikke klarte å stoppe å gråte og selv neste dag klarte jeg ikke å stoppe. Ikke bare var det vondt å ha det sånn, men det gjorde det enda mer vondt at det var julaften. At jeg hadde kjempet så hardt for å være hjemme til jul, klart det og likevel så fikk jeg ikke feiret jul, da jeg ikke hadde sjans i havet sånn jeg hadde det. Den årlige brunsjen hos besteforeldrene mine klarte jeg ikke å møte opp til og ei heller selve feiringen på kvelden. Jeg taklet rett og slett ikke tanken på at noen skulle se meg, se kroppen min, se hvordan jeg så ut. Jeg elsker jo egentlig jul og det knuste hjertet mitt at spiseforstyrrelsen trumfet på den verst tenkelige dagen den kunne det på.

Julaften ble tilbragt gråtende alene i pysj og gjemt bort i et stort teppe. Andreas insisterte på å være hjemme med meg da jeg hadde det veldig vondt, men jeg fikk til slutt overtalt han til å dra. Det var utrolig fint av han, men jeg vet med meg selv at jeg hadde følt meg enda verre om ikke han heller fikk feiret jul, så er jeg oppriktig glad for at han til slutt valgte å dra. Jeg, eller spiseforstyrrelsen min, klarte å ødelegge dagen helt for meg, det siste jeg ville var å ødelegge den for enda flere.

Jeg vil også understreke at poenget med å fortelle dette er ikke at dere skal sitte der og synes synd på meg. Ei heller er jeg bitter på de som har hatt en fin feiring. Så klart skulle jeg ønske at også jeg hadde en fin julaften, men jeg unner dere som hadde en fin dag det så inderlig, av hele mitt hjerte. Jeg fant faktisk litt trøst i å skrolle nedover SoMe og se at andre hadde en fin dag. Likevel så kan man ikke vite helt hvordan andre har det, for selv idylliske bilder fra julaften som blir postet er ett sekund av dagen fanget på kamera. Jeg ville bare fortelle at selvom alt ser picture perfect ut er det nødvendigvis ikke det, for jeg postet jo selv et koselig julebilde første juledag. Jeg ville også fortelle at man kanskje må senke egne forventninger noe om man er syk, for sykdom tar dessverre ikke juleferie for de fleste. Jeg håper alle hadde en så fin dag som mulig, så prøver jeg å minne meg selv på at julaften kommer igjen neste år også. Så ble det overhodet ikke slik jeg hadde håpet i år og det er forferdelig vondt, det skal jeg ikke legge skjul på. Men da blir det forhåpentligvis en bedre jul neste år, det skal jeg iallfall gjøre alt jeg kan for å få til.


(disse bildene er tatt etter julaften og ikke ser jeg slik ut på håret heller lenger)

 

Hvordan har deres jul vært?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

TILBAKE TIL VIDEREGÅENDE

Det var sååå rart å være tilbake på den gamle videregående skolen min i dag! Vi gamle elever på musikk-dans ble nemlig invitert til skolen sin tradisjonelle lille julekonsert, som en liten markering da korlæreren går av med pensjon. Hvert år avsluttes nemlig skoleåret der med at elevene fra den linja står midt i trappa (skolen er fem etasjer med åpent ned) og synger julesanger. Det var skikkelig koselig å få være med på det igjen og ikke minst se tidligere lærere og elever! Åtte av oss dro på café etter vi var ferdig der og det var virkelig godt å være med de igjen! Det ble en liten rundtur på oss da haha, da den første caféen vi ville på var full, den andre holdt på å stenge ned for julen, men på tredje forsøk gikk det.

Jeg har også blitt ferdig med å handle inn den siste julegaven, så da gjenstår egentlig bare det jeg holder på å strikke i gave (herlighet dette er på tampen, men jeg tror det går) og sette sammen de gavene ferdig før jeg kan pakke de inn. Litt spoiler her nå for noen, men jeg tror noen av de det gjelder har skjønt tegninga alt hehe. Jeg gikk forresten for kjole og ullstrømpebukse i dag. Blusen var litt uheldig med bare skuldre, men den passet så fint til, så da fikk det gå. Uansett gikk jeg jo med jakke utenpå.

Nå er Andreas avgårde for å begynne (og forhåpentligvis bli ferdig) med julegavene. Dette er faktisk tidligere enn normalt for han å bli ferdig hvis han blir det haha. Jeg liker best å ha gooood tid til julegaveshopping og fordele det litt utover, han er ganske motsatt der. Resten av kvelden går til strikking og ikke minst å se Harry Potter. Jeg synes det er så fint at det går en ny hver kveld nå! Men jeg mener å huske at de vanligvis går i romjulen? Egentlig er det litt greit de går nå, det er så masse andre greier i romjulen. Hvor mange ganger jeg har sett filmene derimot har jeg virkelig ikke telling på!

   

 

Hva synes dere om dagens antrekk? Er dere ferdig med julegavene?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

OPPSKRIFT: LUN SØTPOTETSALAT

God kveld! I går ble det ikke noe blogging da jeg trengte å slappe av utenom de avtalene jeg hadde den dagen. Vibeke og jeg møtte ØP for et intervju blant annet, da hun hadde nominert meg til ØP sin julekalender “min beste venn”. Hun har faktisk holdt det helt hemmelig for meg, men da hun ble valgt til den ene dagen fortalte hun meg det. Jeg ble utrolig rørt og det var så fint tenkt og gjort av henne! Tenk at Vibeke og jeg har vært venner i over 20 år!? Artikkelen kan man lese på nett nå forresten.

Klare for en til oppskrift? Denne her er så god at jeg noen ganger lager den og spiser den uten noe annet til. Den passer egentlig til veldig mye, blant annet grillmat, julemat og tapasbordet. Denne hadde jeg jo faktisk med som min tapasrett på det forrige julebordet jeg var på. Frukt og bær passer utrolig godt i forskjellige middagsretter, men vi er ikke så gode på å bruke det her i Norge. Eneste unntaket er vel tyttebærsyltetøy. Men ikke la deg skremme av at denne lune salaten inneholder tranebær, for det hever virkelig retten!

Du trenger:
•2 store søtpotet
•1 blokk fetaost
•1/2 purre
•3/4 pakke med tranebær
•salt, pepper og litt olje

•Sett stekeovnen på 180 grader
•Kutt søtpoteten i terninger, vend inn litt olje og strø over litt salt og pepper. Stekes til søtpotetbitene er møre.
•Kutt purre i halvsirkler
•Smuldre fetaost over søtpoteten, bland inn purre og tranebær. Bruk hendene til å vende alt inn sammen.
•Toppes med litt ekstra purre og tranebær

 

Så den digg ut?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

DAGENS ANTREKK I SNØVÆRET

Jeg ble så glad da regnet i dag snudde til snø! Det er lov til å håpe på litt snø til jul iallfall, det har det vært så dårlig med de siste årene. Dagens planer ble avlyst både for meg og Anniken, så da dro vi heller på Nordbyen og tok en kaffe sammen med Tilde og Nelia også (ikke at Nelia drakk kaffe, hun er jo tross alt 1 og 1/2 år haha). Jeg fant jo faktisk ut i dag at Espresso House kjører julekalender i appen med et nytt tilbud hver dag og dagens tilbud var faktisk noe avslag på en nisselatte, så det passet meg perfekt. Jeg fikk også handlet inn litt rengjøringsprodukter og matvarer før vi dro, i tillegg til at Tilde og jeg fikk tatt noen bilder på utsiden. Anniken både hentet meg i dag og kjørte meg hjem så det satte jeg skikkelig pris på! Det fristet liksom ikke så mye med buss etter å ha handlet og i dette været.

Dagens antrekk gir meg faktisk en del julestemning og dette skjørtet her bruker jeg noen ganger hver eneste vinter. Nå ha jeg derimot skiftet over til joggebukse, for kveldens planer er rengjøring og strikking. Å skulle vaske i skjørt er liksom ikke helt min ting, til tross for at skjørtet er komfortabelt hehe. Jeg håper også at det ikke tar så alt for lang tid å få unnagjort det jeg skal vaske, for jeg trenger virkelig å få slappet av så mye jeg kan. Håper dere får en fin kveld og ikke minst at dere får en del fine øyeblikk denne uken!<3

 

 

Hva synes dere om dagens antrekk?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

ÅRETS PEPPEKAKEBAKING

Gårsdagens julebord var kjempekoselig og i dag stod den årlige pepperkakebakingen på planen! Hvert år siden jeg var rundt 4 år gammel har jeg baket pepperkaker og pyntet pepperkakehus hos mormor og besse før jul og i år var intet unntak. Lillebroren min hentet meg i dag og så kjørte vi opp sammen. Før pepperkakebaking stod pizza på planen og deretter satte vi egentlig bare i gang. Mormor har virkelig fått perfeksjonert en glutenfri versjon oppskriften sin og som vanlig ble de SÅ bra! Jeg baker alltid først for at kjøkkenet skal være glutenfritt og imens pynter broren min pepperkakehus. Deretter bytter vi om. Det ble en like koselig dag som alltid og jeg er så heldig som har så sporty besteforeldre!

Litt kontrast til gårsdagens bilder med masse sminke og kjole til usminket og i julegenser haha. Heldigvis for meg tar jeg ikke meg selv så alt for høytidelig, selvom jeg skal ærlig innrømme at jeg liker best å ta bilder når jeg har sminke på.

 

Pleier dere å bake pepperkaker?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

ÅRETS ANDRE JULEBORD

Hei fra bilen! Nå er Anniken, Therese, Vibeke og jeg på vei til julebord og jeg tror det blir en veldig koselig kveld! Det blir tapas denne gangen også, noe som passer midt i blinken! Jeg tar med en lun søtpotetsalat jeg har laget og hvis bildene ble greie kommer det oppskrift til uken. Den er sååå god og jeg spiser den noen ganger helt alene uten noe til hahah. Bildene ble litt så som så da det var ganske mørkt inne da jeg tok de, men jeg tror de er brukenes.

I kveld føler jeg meg litt som en diskokule, men jeg digger denne kjolen. Den passer kanskje litt bedre til nyttår, men altså når man først liker noe så burde man jo bruke det også.   Jeg håper dere får en fin kveld!<3

Hva synes dere om antrekket?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

 

JEG HAR LAGET EN KOKEBOK!

ÆÆÆÆ!! Ok, dette her er gøy det! Men som flere av dere som følger meg her vet er jeg veldig glad i å lage mat. Noe jeg synes er utrolig fint med det er å kunne inspirere andre til å ta litt grønnere valg i hverdagen. For hvis mange gjør litt blir det veldig mye til sammen. I denne boken får dere vegetariske og veganske lunsj og middagsoppskrifter, hvor de fleste rettene er veldig enkle å lage, mens noen krever litt mer tid. Alle rettene er i tillegg glutenfrie, så fremt det brukes glutenfrie havregryn og soyasaus. Boken er iallfall fylt med knallgode oppskrifter! 😀 Jeg skal innrømme at jeg er skikkelig stolt av kokeboken min og jeg håper den vil falle i smak hos noen av dere også!

Så hvem passer boken for? Den passer for vegetarianere, veganere, de som ønsker å ta litt grønnere valg i hverdagen, de som rett og slett bare ønsker oppskriften på digg mat, de med cøliaki og de som ønsker å bli inspirert til kreative måter å bruke grønnsaker på.

Ønsker du kjøpe en kokebok av meg? Boken er laget av høykvalitets fotopapir og har en myk innbinding. Jeg selger kokeboken til 200kr pr stk på grunn av produksjonskostnadene og hvis du er interessert er det bare å sende meg en mail på [email protected] for å bestille.

   

 

 

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

NYTT GARN I HUS

Åhhh dette garnet her er så fint! Det er samme dype garn som det jeg viste sist i fargen “drue”, men her har jeg derimot fargene lys lilla, beige og brun. Så deilig, mykt og varmt! Det jeg strikker på nå blir skikkelig fint også, om jeg kan si det selv. Jeg gleder meg virkelig til å vise dere resultatet når det er ferdig! Strikkelysten min har vært borte utrolig lenge, så det har gått veldig tregt. Heldigvis ser det ut til at den er på vei tilbake nå, så jeg satser på at den snart er tilbake for fullt. Det er jo nå det er strikkesesong og perfekt å sitte med store prosjekter i fanget. På sommeren synes jeg det er alt for varmt til å sitte med noe som dette, da foretrekker jeg småstrikk om jeg skal strikke noe.

Ellers har jeg ikke så veldig mye å meddele. Jeg håper dere får en fin kveld! <3

 

 

Hva strikker dere på?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER