LITT FRA UKEN + GÅRSDAGENS ANTREKK

Har uken deres vært fin så langt? Min har vært litt opp og ned iallfall. Fine ting denne uken har blant annet vært dansingen, for herlighet som jeg gleder meg til forestilling! Jeg elsker koreografiene både på balletten og contemporary i år og det blir sååå bra! I tillegg er temaet for årets forestilling “Livet”, så det tror jeg kan bli veldig fint. Dansene jeg er med i dette året heter “Ukjent” og “Livets bruksanvisning” iallfall. Jeg har også tatt en kaffe med bestie denne uken, årets første pumpkin spice. Det ble faktisk islatte denne gangen fremfor varm, til tross for været er jeg i en periode med kald kaffe fremfor varm.

Under her ser dere gårsdagens antrekk og her får dere også sett hvor langt håret mitt er nå. Jeg måtte klippe det skulderkort for en god del år siden etter at en frisør ødelag håret mitt totalt og etter det har jeg i grunn bare spart. For rundt to-tre uker siden stripet jeg det i tillegg igjen, men det er noe jeg gjør selv hjemme. Samme med klipping hehe. Jeg tror egentlig at jeg har landet på at denne hårfargen er “meg”. Som vil si mitt nå mørke hår naturlig, men med en god del striper.

 

 

 

 

 

Hva synes dere om antrekket?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

7 MIDDAGER FOR 2 PERSONER: 300KR

Man kan faktisk lage en god ukesmeny for to personer for ganske få penger. Jeg føler at tips til ukesmenyer som skal være billige ofte egentlig er dyrt (typ 100kr pr middag, som vil si 700kr for en uke). At det blir tatt som en selvfølge at man allerede har svært mange ingredienser hjemme eller at ukesmenyen består av ting som makaroni, nudler og posesuppe. Eventuelt at det reklameres med billig ukesmeny da porsjonsprisen er lav, samtidig som det koster veldig mye å handle inn alle ingrediensene. Ingen av delene appelerer noe særlig til meg, for å være ærlig. Heldigvis er jeg flink til å planlegge selv og kanskje kan jeg inspirere litt med denne ukesmenyen? Dette er iallfall vår ukesmeny som har vært nå nylig.

Jeg har delt en billig ukesmeny en gang før og den var det god respons på, så kanskje jeg skal gjøre det litt oftere? Det krever litt da jeg må passe på å få tatt bilder av middagene hver dag i en hel uke, men hvis flere synes det er nyttig gjør jeg det så absolutt! Under her har det blitt laget to porsjoner hver dag, men jeg har kun fotografert en porsjon da det blir penest på bildene hehe. I tillegg satt jeg igjen med noe av ingrediensene, så det kan man bruke til andre retter uken etter:) Jeg spiser forresten ikke kjøtt, bare fisk, derfor er menyen vegetarisk (noen retter er veganske) og pescetarisk.


Hakkede tomater 9kr, jasminris 29kr, tomatpure 7kr, creme fraiche 24kr, gulrøtter 20kr, kokosmelk 14kr, nett med løk 15kr, poteter 30kr, purre 9kr, paprika 15kr, currypaste 22kr, sopp 30kr, squash 18 kr, egg 17kr, x-tra fiskekaker 20kr, blomkål 15kr, frosne aspargessbønner 12kr = 306kr

Fra kjøkkenskapet: grønnsaksbuljong, sennep, hvitløk og krydder. Matvarene ble handlet på Coop Extra denne gangen, så prisene er fra den butikken.

 

Mandag: ratatouille med ris
-Kutt 2 små løk og stek blankt i litt olje. Når løken er blank tilsetter du 2/3 av squashen skjært opp i terninger, 2 fedd hvitløk grovhakket og 2/3 av paprikaen skjært opp i terninger. Stek til alt er gjennomstekt. Tilset 1 boks hakkede tomater, 2 ss tomatpure og rør godt sammen. Smak til med paprikapulver, salt, pepper og oregano. La koke til ønsket konsistens.
-Kok ris etter anvisning på pakken.

 

 

Tirsdag: fiskekaker, gulrotmos og stekte poteter
-Kok poteter i store terninger nesten møre. Hell av vannet. Kutt opp 3 fedd hvitløk og stek i en panne sammen med potetene i litt olje. Tilsett ønsket krydder og stek til potetene er litt crispy. Vi liker å bruke paprikapulver, salt, pepper og provence.
-Kok 2 store gulrøtter eller 3 medium møre. Hell av vannet og tilsett 2 ss creme fraiche. Mos det sammen og smak til med salt og pepper.
-Fiskekakene kan du bare slenge inn i ovnen på en rist med bakepapir på 200 grader til de er sprø på toppen.

 

 

Onsdag: Stekt ris
-Kok ris etter anvisningen, men med en terning grønnsaksbuljong i vannet.
-Stek 2 små oppkuttete løk blankt i olje. Tilsett oppkuttet: 2-3 fedd hvitløk, resten av paprikaen, 10 cm purre og gjerne noen restegrønnsaker også om du har det i kjøleskapet (jeg brukte da 2 sopp og litt chili). Stek til grønnsakene er gjennomstekt og tilsett paprikapulver. Tilsett risen og stek dette sammen noen minutter mens du rører innimellom. Lag en grop i midten, tilsett to egg, rør de sammen og deretter rør det godt sammen med resten av risen i panna. Stek til egget som er blandet inn i risen er stekt. Smak til med salt og pepper. Har du soyasaus er det også godt å tilsette 2ss av det, men det er ikke et must.

 

 

Torsdag: fiskekaker, kokt potet, stekte aspargesbønner og creme fraiche
-Denne her sier vel egentlig seg selv for det meste hehe. Stek fiskekaker i stekepanna, kok potetene møre, stek aspargessbønnene i en panne med litt olje, hvitløk, salt, pepper og eventuelt chili. Smuldre 1/2 grønnsaksbuljong og bland sammen med 3 ss creme fraiche som serveres til. Enkelt, sunt og digg!

 

 

Fredag: currygryte med blomkål og squash
-Stek oppkuttet løk blank i olje. Tilsett blomkål delt i små buketter, resten av swuashen og 2 grovkuttede hvitløksfedd og stek i to minutter. Tilsett 5ts currypaste, 1/2ts ingefærpulver og stek i 2 minutter til. Tilsett 2/3 av kokosmelken (resten skal brukes senere i gulrotsuppa). Kok til blomkålen er mør og spe eventuelt på med litt vann. Smak til med litt salt og pepper.
-Kok samtidig ris etter anvisningen på pakken.

 

 

Lørdag: sopp stroganoff
-Stek 2 små hakkede løk blanke i litt olje. Tilsett ca 6 cm hakket purre og all soppen (skjær den i terninger først). Stek til soppen er gjennomstekt. Tilsett 2.3 dl vann, en terning grønnsaksbuljong, 0.5 ts paprikapulver og 1 ss dijonsennep og la dette småkoke i ca 5 minuttter. Smak til med salt og pepper. Ta stekepannen av platen og rør inn halve boksen med creme fraiche.
-Samtidig kutter du opp ønsket antall poteter i store terninger og koker de møre. Hell vannet av potetene når de er klare, mos de og tilsett 2 ss creme fraiche. Smak til med salt, pepper og muskat. Litt smør er også godt å tilsette!

 

 

Søndag: kremet gulrotsuppe
-Kutt resten av gulrøttene i terninger og grovhakk 2 fedd hvitløk. Kok opp med ca 6 dl vann, salt, pepper, 1/4 ts ingefærpulver og en terning grønnsaksbuljong. Når grønnsakene er møre moser du hele suppen med en stavmikser. Rør inn 1/3 av boksen med kokosmelk og suppen er klar til servering. Tilsett gjerne chili om du har og ønsker litt styrke på suppen.

 

Ønsker dere flere slike innlegg med billige ukesmenyer? Ønsker dere også tips for hvordan sette sammen en billig ukesmeny?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

EN HELT NY UKE

Har dere hatt en fin kveld? Jeg håper iallfall det! Nå derimot er det mandag og jeg liker egentlig mandager ganske godt, jeg. Det er noe fint med at det er en helt ny uke, det blir for meg enklere å nullstille meg litt da. For på en mandag har du en helt ny uke fremfor deg med helt blanke ark. Hvorfor ikke gripe muligheten til å gjøre det beste ut av det? Jeg synes det er fint å tenke sånn.

Under her ser dere lørdagens antrekk og jeg kjenner at jeg blir litt nostalgisk av det hehe. På lørdag hadde jeg også venninnebesøk hvor vi så Skal vi danse. Jeg hadde det så fint og lo faktisk så mye at jeg klarte å revne litt ved det ene stinget jeg har i munn (etter tannlegen). På søndag var jeg på Sliperiet med Ingrid, hvor vi gikk gjennom dansene, skravlet, lo og spilte litt piano. Der fløy tiden virkelig avsted altså! Det ser forresten ut som om jeg holder på å transformere meg til Grinchen nå, jeg er nemlig helt grønn (av alle farger!?) på kinnet på den siden jeg har trukket tanna. På bildene under har jeg sminket det vekk, men det ser litt komisk ut i virkeligheten.

 

 

 

 

Hva synes dere om antrekket?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

ANOREKSI OG SLANKETIPS

Det jeg skal skrive om nå har jeg tenkt på ganske lenge, jeg har bare ikke visst helt hvordan jeg skal formulere meg. Det vet jeg fremdeles ikke, så jeg bare hopper i det, prøver å skrive uten å tråkke noen på tærne eller få noen til å føle seg ille. Jeg er ikke redd for å si meningene mine, men jeg synes man skal være forsiktig med å ytre seg om temaer som poteniselt kan være skadelige. Det er nemlig et slikt tema jeg skal skrive om nå, med vinklingen mot media. Grunnen til at jeg velger å ta det opp er at jeg synes det er svært uheldig hvordan media legger frem ting noen ganger, spesielt når det kommer til kropp og helse. Jeg vet at mange blir negativt påvirket av det og jeg vet at flere til og med tar skade av det, derfor synes jeg det er viktig å få frem iallfall en stemme om temaet.

Så, hvilket tema er det egentlig snakk om? Jo, hvordan skrive om restriktive spiseforstyrrelser og hvordan skrive om slanking, overvekt og helse (for å presisere: det er ikke spiseforstyrrelsen overspisingslidelse jeg mener her). For det er et faktum at økningen av anoreksi har vært stor de siste årene. Folk er yngre enn før, folk blir fortere syke enn før. Samtidig så er store deler av norges befolkning overvektige, noe som kan føre til helseplager (sistenevnte gjelder forsåvidt anoreksi også) og media elsker å skrive om nettopp dette. Gjerne i kombinasjon med en ny mirakeldiett eller hvordan gå ned så og så mange kilo på så få uker.

For noen år siden så jeg noe i en nettavis som tok kaka. To artikler på forsiden, side om side. Artikkel nummer en handlet om en dame som holdt på å dø av anoreksi, hvor også vekten hennes ble nevnt (dette er forøvrig noe media burde unngå å skrive konkret om)og man fikk se bilde av damen. Ved siden av var en artikkel med bilde av en mage til en overvektig person, som holder et målebånd rundt magen, om jeg ikke husker helt feil. Tittel på artikkelen der magebildet ble brukt? “Slik går du ned xx kilo på x uker” eller noe i den duren. Her har vi da altså to artikler side om side: en om en dame som holdt på å dø av undervekt og ved siden av en artikkel om tips og oppfordring til å gå ned i vekt. Og det er her problemet ligger synes jeg.

Man skal kunne skrive om helsegevinster og generelle sunne kostholdsråd, det synes jeg. Å sette to grupper som begge har et uheldig matinntak (av mangel på andre ord å bruke) opp mot hverandre slik derimot, det synes jeg ikke er greit. Saken er den at begge to trenger helsehjelp, men da er det viktig å kunne skrive om den ene gruppen uten å gjøre den andre gruppen syk(ere). Jeg synes også at fokuset media ofte bruker er helt feil, spesielt når det kommer til overvekt. Det er sjeldent fokus på en normalt kosthold og positiv aktivitet, men fokus på ekstremdietter og stor vektnedgang raskest mulig. Med fokus på skam, på mangel på selvdisiplin og ikke minst uheldig selvfølelse. Dette er ikke sunt, hverken for undervektige, normalvektige eller overvektige. Dessverre er det ofte slike ting som selger, noe som er unnskyldningen media ofte bruker. Likevel, det er jo faktisk ikke greit, eller hva?

Nå er det sjeldent to slike artikler som nevnt over her er plassert ved siden av hverandre og den aktuelle avisen tok selvkritikk etter at flere reagerte. Samtidig er typiske slike artikler å finne på ett og samme nettsted/nettavis/avis, til tross for de ikke er plassert ved siden av hverandre. Det burde vært et større fokus på hvordan man kan skrive om kropp, helse, vekt, diett og lignende for forskjellige grupper uten å føre til at artikklene blir skadelige for folk. Selvfølgelig har man et ansvar selv også, men media har faktisk et ansvar de også og det er det på tide at det ansvaret blir tatt.

Jeg er ikke for å innskrenke ytringsfriheten, jeg er for større bevissthet på hvordan man kan skrive om sårbare temaer uten at det skader folk. Større bevissthet for hvordan noe som skal nå en målgruppe kan være direkte farlig for en annen målgruppe. Større fokus på helse, fremfor vekt. Sånn hvis man først absolutt skal skrive om det.

 

Hva er dine tanker rundt dette?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

MÅNEDENS ANTREKK JUNI + JULI + AUGUST

God kveld! Fy søren som jeg har hatt problemer med en tann de siste dagene! Er du en sart sjel burde du hoppe over dette avsnittet. Natt til mandag begynte den ene tannen å verke skikkelig, så mandag morgen ringte jeg tannlegen så fort den åpnet og fikk heldigvis time samme dag. Vi tok bilde og det var betennelse i tannrøttene i den ene tanna. Så hun borret litt og la på midlertidig fylling. Med hjelp av smertestillende kom jeg meg faktisk gjennom dansinga den dagen, men utover kvelden og natten ble det mye verre. Jeg ringte tannlegen neste morgen og fikk igjen time samme dag (hadde egentlig time nr to neste uke). Da ble tanna trukket, men ikke alle røttene kom med. Så hun måtte snitte i tannkjøttet og borre vekk litt bein for å få tak i de to siste. Deretter ble det sydd. Det har vært sååå vondt i ettertid, men det verste er nesten treningsforbudet de neste dagene, for da mistet jeg dansetimen i går. Samtidig hadde jeg ikke klart det uansett på grunn av smertene. Så nå er det bare å krysse fingrene for at alt gror fint! Det var skikkelig betennelse i røttene på den ene jekselen, så det var ikke rart det hadde gjort vondt.

Månedens antrekk ble en skikkelig samlepost denne gangen, da jeg har postet veldig få antrekksbilder i sommer. Så her er egentlig hele sommeren oppsummert i fire antrekk. Min favoritt denne måneden er øverst til høyre, men det er gøy å se hva dere liker best også!

 

 

 

 

Hvilket antrekk er din favoritt?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

PÅ TIDE Å TØYE!

God lørdag, dere! Har dere noen planer for kvelden? Selv får jeg snart besøk av Therese og så skal vi se Skal vi danse sammen. Jeg synes det er ekstre gøy i år som deltagerne er så flinke! Mine favoritter er iallfall Jørgine og Cengiz, fy søren så rå de er begge to!

Jeg har jo tidligere hatt perioder hvor jeg har tøyd litt mer enn andre, men så har det dabbet av. Utrolig nok har jeg klart å holde det sånn noge lunne ved like det siste halvåret og samtidig også blitt hakket mykere. Jeg er likevel langt unna der jeg ønsker å være, så jeg tenkte å utfordre meg selv på å tøye mye nå i en måned og deretter holde det ved like i det minste, eller sakte men sikkert bli litt mykere der igjen. Derfor kommer det noen nå-bilder nå og om en måned får vi se hvor mye mykere jeg forhåpentligvis har blitt!

 


Det er iallfall ikke noe tvil om hvilket ben jeg er mykest i..

 

 

 

 

 

 

Er du myk?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

DAGENS ANTREKK

Hei dere! Det ser ut til at jeg er i en bedre bloggrutine nå med innlegg annenhver dag og håpet er at jeg klarer å holde på det. Ellers skjer det ikke så veldig mye spesielt i livet mitt. Det går i strikking / lage strikkeoppskrifter, dansing, politikk på forskjellige områder og å prøve å holde hodet over vann. Jeg har ikke skrevet så mye om spiseforstyrrelsen det siste året, rett og slett fordi jeg føler det ikke er så mye å skrive om. Jeg har tatt opp en del temaer tidligere som jeg har utdypet ganske så mye, men det kommer nok likevel et nytt innlegg i løpet av uken, da det er noe viktig jeg ønsker å spre kunnskap om. Angående min eget situasjon er det derimot ikke så mye å si, da det ikke er spesielt mye nytt å komme med.

I dag har jeg iallfall vært en tur på Rusta med Beate for å handle inn noen nødvendigheter. Jeg er så glad for at hun kunne bli med meg, fordi det hadde vært umulig å fått det med meg hjem via buss og så er det jo alltid koselig å ses! Senere i dag skal broren min og jeg en tur til pappa og i kveld har jeg et digitalt møte. For en gangs skyld poster jeg også et antrekk samme dag som jeg har det på meg, så det er ikke dårlig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva synes dere om antrekket?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

BULLET JOURNAL SEPTEMBER | FACES

Jeg må faktisk le litt av meg selv. Jeg presterte å skrive “august” på forsiden med svart tusj, for så å fylle ut “august” med svart tusj og deretter innse at det er jo september jeg lager for.. Noen ganger går det litt fort i svingene her. Jeg ble faktisk skikkelig frustrert over dette (i-landsproblem, ja) da jeg egentlig var ganske fornøyd ellers, men etter å ha tenkt en liten stund kom jeg frem til en løsning som dere ser under her. Den funket egetlig ganske bra og det ser planlagt ut, hvis man legger godviljen til.

Månedens tema ble faktisk inspirert av markeringstusjene under her! Disse kjøpte jeg på Normal til 4 kroner stykket. Jeg tror nok dette også er min favorittmåned i Bujo’en min i år. Det er så deilig å bli fornøyd for en gangs skyld haha. Jeg vil også si takk for tips til temaer! Selvom det ikke ble noe av det denne måneden, så blir det et av forslagene deres neste måned.

 

 

 

 

 

Hvordan synes dere at det ble?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

LOPPIS-LØRDAG

Dagens happening var loppis-lørdag på torget i Larvik og til tross for regn kom det en god del folk! En god del av de som solgte ting hadde telt, men jeg og noen andre stod der med bord. Paraplyen jeg egentlig skulle ha selv fikk strikkeplaggene, da jeg ikke ville at de skulle bli våte. Så selv ble jeg kliss våt da himmelen åpnet seg, men heldigvis var Andreas hjemme så han kunne komme bort med en regnjakke til meg. Det var iallfall utrolig god stemning på torget og mange blide folk, både de som solgte varer og de som kom for å kikke! Ikke minst digger jeg initiativet til dette og jeg har hørt noen rykter om at dette skal skje oftere, så jeg krysser fingrene for det!

Selv solgte jeg klær og pent brukt strikkaplagg, men det var så mye forskjellig rundt om! Alt fra klær til møbler og pyntegjennstander. Å kjøpe brukt gagner jo både miljøet og lommeboken, så det er en win-win situasjon. Veldig typisk at i dag ble den første skikkelige regndagen på lenge, men til slutt tittet faktisk solen frem også. Jeg må også gi en stor takk til mamma og Jan som stilte med bord til meg og transport frem og tilbake! Jeg bor ganske nærme torget, men å skulle bære med seg alt ble rett og slett umulig hehe. Nå derimot er det straks klart for skal vi danse! 😀

 

 

 

 

 

Er du glad i loppemarked?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER

ET LITE LIVSTEGN

Gjett hvem som helt hadde glemt bort bloggen sin? Joda, denne frøkna her. Det begynner å bli en liten stund siden siste oppdatering, så jeg tenkte å komme med en nå. Hvis det ikke er interessant er det bare å hoppe over teksten og heller se på bildene fra bursdagen min hehe. Jeg synes jo det ennå er koselig å feire bursdag, spesielt temabursdag! Jeg har jo fylt år siden sist jeg bloggen og i år feiret jeg bursdagen min hvor temaet var svart og hvitt. Til og med serveringen stod til fargene, utenom ostefatet. Stemningen var på topp og etterhvert tok vi også turen ut.

Molly sin operasjon gikk forresten veldig bra og alt stod også fint til på sårkontrollen. Hun har gått med en buff rundt halsen for å ikke klø på såret og den skulle egentlig av på mandag. Vi valgte likevel å ta den på igjen da hun klør litt hardt. Vi har også vært en tur hos Anniken og Carl Petter på middag, hvor jeg i tillegg fikk tatt noen 1 årsbilder av N. For ikke å glemme at vi også har fått hilst på lille M som vi er bonustante og bonusonkel for, herlighet så liten og søt! Ellers har jeg vært på intervju med nominasjonskomiteen til Larvik Venstre, vært på kick off i Sandefjord for Vestfold og Telemark Venstre og sist men ikke minst har dansingen startet opp igjen. Det tror jeg er det meste som har skjedd siden sist haha.

 

Ingrid, Vibeke, Therese, meg, Anniken, Mona og Anniken.

 

 

 

Har dere gjort noe spennende i det siste? Er dere også glad i temabursdag/temafester?

 

//Elise Amanda

_______________________________________

Følg meg gjerne på FaceBook HER eller på instagram HER