KJÆRE POLITI

Når begynte man å henge ut private saker som skjer på videregående? Eller for å formulere meg litt annerledes; når begynte politiet å gjøre det? 

De siste dagene har politiet troppet opp på Thor Heyerdahl videregående skole, midt i timer på skolen har de hentet ut elever som er mistenkt for å ha brukt narkotika. Noen hvor de har konkrete bevis på enkeltpersonene sitt bruk andre som kun var tilstede der samtidig. Årsaken er så vidt jeg har fått med meg at det var en gjeng gutter som brukte narkotika på fest, dette ble filmet og senere lagt ut på Internett. 

Selvfølgelig tar jeg avstand fra narkotikabruk. Men!

Det er et stor “men” her! Dette er noe som har skjedd på fritiden og ikke i skoletiden. Politiet selv mener det var nødvendig å gjøre det slik, da de trengte å gjøre parallelle arrestasjoner for at ingen bevis skulle bli fjernet. Det er jo forståelig nok, men det kunne ha blitt gjort på en helt annen måte. Elevene det gjaldt ble rett og slett hengt ut. I dag (tirsdag) ble to stykker hentet ut av en klasse jeg går i og det var verken gøy for de det gjaldt eller for medelever.

Rykter flyter over på alt mulig av sosiale nettverk og ikke minst muntlig. Elevene hvisker og tisker. Alle vet nøyaktig hva det gjelder og ikke minst så vet alle nøyaktig hvem det gjelder. Hvordan blir det for disse guttene å komme tilbake til skolehverdagen igjen? Med alle ryktene, alle blikkene, all hviskingen og ikke minst skammen. For det er helt sikkert veldig skamfult og flaut at alle vet og at alle vet så mye. 

Politiet sa også at arrestasjonene ble gjort så diskret som mulig. Diskret!? Å trappe inn i klasserom med en navnliste og ta med seg medelever ut, er det diskret? Jeg kan ikke akkurat si meg enig der. De kunne ha gjort det så enkelt at kontaktlæreren hadde fått ansvaret til å ta med disse guttene bort til rommet politiet var på i skoletiden, etter en endt skoletime. Så lett kunne man gjort det hundre ganger mer diskret. Men nei, man velger å ta det opp foran alle, henge de ut. Selv om de har tatt dumme valg, så er de nødvendigvis ikke dumme personer eller personer som trenger å bli hengt ut på en slik måte. 

Det er veldig fint de har tilbudt disse guttene ruskontrakt fremfor straff, men jeg mener at ting har blitt gjort på helt feil måte. Det virker som om målet var å henge ut elevene det gjaldt foran andre medelever for å drive skremselspropaganda, selv om det blir nektet for. Og det er ikke greit å henge ut elever slik uansett grunn, i alle fall ikke av politiet.

Så kjære politi: hvis dette skjer igjen så håper jeg at dere tar dette til dere. Dere gjør en flott jobb (virkelig!), men håndteringen av dette har vært helt elendig. Jeg håper dere tar med dere disse ordene hvis en slik situasjon skulle dukke opp igjen.

Hilsen ei veldig frustrert jente

6 kommentarer
  1. Veldig bra skrevet. Er helt unødvendig å rope det opp og få hele klassen med på det. Å gjøre sånn at alle vet om det, og som du sier, at folk begynner å snakke og hviske. Det er jo helt forferdelig for de guttene å komme tilbake til. Det kan jo ødelegge dem fullstendig (sosial). Helt idiotisk av politiet å gjøre det sånn. Også kommer du jo med en enkel og god løsning her. Hvorfor gjorde de det ikke sånn?

  2. Anonym: Les igjen, jeg foreslår bl.a. en annen måte det kunne blitt gjort mye mer diskret på, uten sjanse til å tukle med bevis.Skjønner jo de vil gjøre parallelle arrestasjoner, det er jo det som er det smarteste og det har jeg jo selvfølgelig ingenting i mot.

  3. Dette er ikke gjort for å henge ut noen. Dette er vanlig praksis, og blir også gjort mot andre kriminelle for å sikre bevis på best mulig måte. Politiet kan ikke alltid tenke på hva som føles best for den kriminelle. Og tror du virkelig, innerst inne, at hvisking og rykter kunne vært unngått i sin helhet hvis de kriminelle møtte politiet på et eget rom? Tror du ikke ryktebørsen hadde blitt satt i gang med en gang likevel? Flere gutter fra samme gjeng ble tatt ut av ulike klasser på akkurat samme tidspunkt? Mens politiet var observert på skolen? Nei, sivile klær hjelper ikke stort i lille larvik.
   Du må heller ikke glemme at dette er personer som selv har ønsket oppmerksomhet rundt sine kriminelle handlinger, all den tid de har dokumentert dem og gjort dokumentasjonen tilgjengelig for offentligheten. Helt selv, helt frivillig og med intensjon om å bli sett.
   Jeg kan forstå at du ikke ønsker at det skal bli vanskelig for dem å komme tilbake til skolen hvis de slipper noen form for soning. Det du kan gjøre da er heller å begynne med å la dem føle seg velkomne når de kommer tilbake. Og få med deg flere på dette, samtidig som du respekterer det hvis enkelte ønsker å ta avstand fra dem på grunn av deres oppførsel. Disse menneskene hadde nok tatt avstand uavhengig av politiets inngripen, da deres narkotikabruk ikke akkurat er noen hemmelighet på THVS.

  4. Unnskyld med, men jeg tror du burde lese igjen! De er ikke kun tatt ut pga narkotika, men også fordi de har lagt ut videoer der de banker andre, gjør hærverk og legger ut videoer der de har sex med andre jenter, som også er UTEN jentenes tillatelse. Så før du skriver et sånn blogg innlegg så bør du sjekke om du har alle fakta riktig.
   De har godt av å bli litt driti ut ved å bli tatt ut av timene. Det er virkelig tilpass for de! De skulle tenkt over konsekvensene før de gjennomførte handlingene!

  5. Jeg synes ikke disse skal ha noen annerledes behandling enn andre kriminelle. For det er det de er. Arrestasjoner foregår på åpen gate, på arbeidsplasser, skoler og i private hjem. Man offentliggjør voldtektsmenn, voldsmenn, mordere, og andre kriminelle. Hvorfor skal disse skjermes? Pga 1700 andre som ser på? Vel, de fortjener den oppmerksomheten. Det var vel kanskje derfor de la ut video på nettet, så folk skulle se hva de drev med, og politiet viser igjen hva som blir konsekvensene.
   Det ser ikke ut som at guttene har noen problemer med å tilpasse seg det daglige liv, for dagen senere lo de det vekk og nærmest skrøt av det i 4. etasje. Latterlig. Flaut.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg