“SÅ MYE DU HAR LAGT PÅ DEG ELISE!”

Let´s talk about… vektoppgang.

Jeg vet ikke helt hvor mennesker får det fra. Nå gjelder jo dette selvfølgelig ikke alle (jeg er veldig nøye på å ikke dra alle under samme kam), men en god del. Akkurat som folk plutselig tror det er fritt frem å ta på andres mage, kun fordi vedkommende er gravid. Om noen er i tvil: nei, det er ikke ok. Man spør først. Nesten likt er det med mennesker som skal kommentere ting ved mennesker som har en spiseforstyrrelse. Nei, det er faktisk ikke ok å komme bort til meg å si “så mye du har lagt på deg, det er godt å se” med mindre jeg spør om meningen din. Hvordan hadde du følt det om noen sa det til nettopp deg? Og så sier du det til meg, som er over gjennomsnittet var på min egen kropp/vekt enn resten av befolkningen. Det er faktisk ikke ok.  

JA, jeg har faktisk lagt på meg ganske mange kilo i det siste. Jeg er fult klar over det. Så klar over det at jeg mange ganger sliter med å gå ut døren hjemme, ja til og med komme meg opp av sengen. Så klar over det at jeg gråter av selvforakt. Så klar over det at jeg kaster klærne mine i veggen av frustrasjon, fordi jeg føler at ingen ting sitter fint på meg lenger. Så klar over min egen kropp og vekt at jeg skremmer meg selv. Så mye sliter jeg med det at Modum Bad ikke en gang vil ta meg imot før jeg har (forhåpentligvis) vært på RASP for å ha klart å håndtere følelsene rundt det. Så klar er jeg over det. Og da trenger jeg virkelig ikke at noen helt oppfordrende kommer bort til meg for å si det. For jeg vet det selv. Så alt for godt.

Det siste året har det vært en del lignende i media. At man ikke går bort til folk å sier “så tynn du er, ta å spis litt” for man ville da vel aldri i verden sagt til noen “så tykk du er, se å spis litt mindre”. Og det er kjempebra at det blir satt lys på! At man ikke skal uoppfordret kommentere kroppen (ofte nedlatende) til mennesker. Men hvor er debatten om å fortelle folk hvor mye de har lagt på seg? For det blir sagt det også. Dessverre. Det vet jeg også så alt for godt. La meg ha kroppen min i fred, jeg trenger ikke alle andres meninger eller kommentarer om den.

ps: følg meg gjerne på Facebook HER.

-Elise Amanda

10 kommentarer
  1. Takk for at du tar deg tid til å snakke om så viktige ting. Det er altfor mange som ikke engnag tenker på det og det er veldig trist.

  2. Du tar opp et veldig viktig tema! Jeg har selv reagert på det selv, spesielt i den tiden hvor jeg slet en del med forholdet mitt til mat og egen vekt. Da reagerte jeg veldig ofte på når folk sa at jeg hadde gått opp i vekt, eller kommenterte utseendet mitt generelt. Jeg tror man bare må lære seg at alle mennesker har en mening, og enten du vil det eller ikke så kommer de til å dele den, og man må bare være selektiv å velge hva det er man ønsker å ta til seg eller ikke.
   Et annet tips kan være å faktisk bare si ifra om at du ikke orker slike kommentarer, uavhengig om de mener de for å være hyggelige eller ikke!
   Veldig flott innlegg, stå på!

   1. Takk for en veldig god og reflektert kommentar! Utrolig synd å høre at du har strevd med det samme og jeg håper det går bedre med deg nå. Jeg tror du har veldig rett i det du skriver og takk for tips! Tusen takk!!

  3. Er helt enig med deg.. vi må få låv til og ha kroppene våre i fred med eller uten sykdommer at folk skal kommentere slike ting til oss i offentlighet, hva med de selv som sier slik? Skulle likt å sett enkelte ansikter om vi har sagt noe til bake.

  4. Jeg personlig har aldri mottatt kommentarer om vekt, men jeg har fått høre at jeg ser godt ut og friskere ut. Jeg har egentlig bare tatt det som komplement, nettopp fordi jeg den gang kjempet for å bli frisk. Men det er jo forskjell på hvordan folk ordlegger seg, toneleiet og blikk. Det er forskjell på de som mener det vel, og de som bare vil trykke en ned. Stå på!

   1. Så godt å høre at du ikke har opplevd det! At man får kommentarer på at man ser friskere ut er definitivt ment i beste mening. Og som du sier så er det lettere å ta det som et kompliment når man kjemper for å bli frisk. Absolutt stor forskjell! Takk!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg