TENK FØR DU POSTER KOMMENTARER

For noen dager siden skrev jeg et innlegg på bloggen til Mona Marlene ang en del kommentarer hun har fått. Jeg velger nå å poste det på min blogg også, men med noen omformuleringer. For dette her gjelder ikke bare relativt offentlige bloggere som vi er, det gjelder de fleste. Ta en titt i kommentarfeltene på Facebook så ser du hvor skremmende mange nettroll det finnes der ute.

Toppen av kransekaka er vel den gangen jeg så en voksen dame gå til personangrep på ei ung jente hun var uenig med i et kommentarfelt, for så å ha sin egen profil full av tekster om at man må være snille med hverandre og så videre.. Hykler? ja. Personlig synes jeg at det er unge på general basis som oppfører seg best på nett. Det gjør vondt å se hvor mye fælt nettrollene klarer å komme med og flere av dem er foreldre. Hva slags forbilder er det? Når ens egne foreldre går til personangrep på andre på nett? Det finnes haugevis av slike eksempler.

Jeg har skrevet kommentarer til nettroll i kommentarfeltet, men jeg vet ikke om de har fått det med seg, eventuelt så gir de blanke. Selv om jeg og heldigvis flere andre har sagt ifra at slik enkelte holder på ikke er greit, så fortsetter det. En ting er konstruktive kommentarer, det synes jeg er helt greit. Vi bor jo tross alt ekstremt mange mennesker på denne planeten og at ikke alle er enige og at alle har forskjellige meninger sier jo seg selv. Men kommentarene jeg har et problem med er de som kommenterer kun for å såre, uten å ha noe konstruktivt å si.

Ord er svært mektige og bak blogger er det faktisk mennesker. Bak kommentarfelt på Facebook er det faktisk mennesker. Å få høre fæle ting og påstander om seg selv som menneske og utseende bare for å ødelegge for noen og såre er ikke ok. Ja, man velger selv å være offentlig i den grad man er som blogger, men det gir ikke folk rett til å holde på slik av den grunn. Vi er alle mennesker og vi har alle ansvar for å oppføre oss og være så gode medmennesker som mulig. Jeg får vondt langt inn i hjertet når jeg ser hva noen skriver i kommentarfeltene til andre. Det knuser meg når jeg ser hvor hardt innpå andre noen kommentarer går. Det ødelegger meg å se andre begynne å tro på hva enkelte nettroll klarer å lirke ut av seg.

Jeg håper med dette innlegget å få folk til å forstå at man må tenke seg om før man kommenterer. At det ikke er særlig kult å være et såkalt nettroll. Det er lov til å være uenig og det er lov til å komme med kritikk, men hold det saklig og ikke gå til angrep på noen som menneske eller på grunn av utseende. Jeg håper at folk begynner å tenke seg litt mer om før de bare spyr ut dritt til andre på nett, men også ute i den virkelige verden.

Bare fordi man gjemmer seg bak en skjerm betyr det ikke at ordene ikke sårer. Bare fordi man gjemmer seg bak en skjerm gir det en ikke rett til å spy ut alt mulig piss. Bare fordi man gjemmer seg bak en skjerm trenger man faktisk ikke være et nettroll.

 

 

Har du noen erfaringer med nettroll? Enten du har opplevd selv eller observert?

 

 

//Elise Amanda

2 kommentarer
  1. Off, har heldigvis ikke særlig erfaring med nettroll, ikke som har gått imot meg siden jeg sjeldent legger igjen kommentarer på facebook og slikt. Selv på bloggen får jeg meget sjeldent dritt fra folk som troller seg på nett, og det er jeg utrolig takknemlig for at jeg slipper å deale med i hverdagen. Men jeg har vært vitne til hva folk kan lire fra seg i kommentarfelt til andre, og det er ikke kjekt å se på. Blir direkte kvalm når jeg ser hva enkelte får seg til å skrive. Bra innlegg, det er viktig å snakke om det om det skal bli noe bedre i fremtiden 🙂

  2. Helt enig! Man skal være snille med hverandre både over nett og til vanlig ute blant folk! Det finnes dessverre så mange mennesker som er stygge mot hverandre både over nett og utenfor nettet, og noe av det jeg misliker å se er dobbelmoral, litt sånn som du skriver om her – Har faktisk opplevd å se det samme som deg, der noen har kommentert noe stygt og slemt, for så å Se på siden til vedkommende om ordtak om godhet, medmenneske osv osv. Tror alle har godt av å tenke seg om i blant før vi skriver og før vi snakker, hva handlinger vi gjør osv generelt i livet. ( noen mennesker trenger det selvfølgelig mer enn andre ) og tenke på Hva slags mennesker vi ønsker å være,
   Ord og kommentarer har så mye makt, mer enn folk aner. Det er skremmende! Viktig at du tar dette opp! Folk er «tøffe» bak tastaturet, folk synker dessverre så langt ned for å føle seg selv bedre. Jeg tror nok aldri det vil ta slutt, men jeg har ett håp om at de som holder på med dette, en dag vokser opp og skjønner hva de driver med, at det vil bli ferre og ferre som oppfører seg sånn! Og da trenger de slike innlegg som dette til å få opp øynene blant annet! Det er jo alltids lov å håpe! «Vær mot andre som du ønsker at andre skal være mot deg!» og jeg regner med at nett trollene ikke ønsker at folk skulle vært stygge mot de. <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg